Nature

Βελτίωση της ύδρευσης στον Δήμο Πύλης

Kατασκευή τροφοδοτικού υδρευτικού αγωγού από το Παλαιομονάστηρο ως τον υδατόπυργο της Λυγαριάς, σχεδιάζει η ΔΕΥΑ Πύλης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Χρήστο Μπακάλη, το εν λόγω έργο εντάσσεται σε σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της παροχής πόσιμου νερού στα χωριά του Δήμου Πύλης.
«Πρόκειται για χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για έργα ύδρευσης» αναφέρει ο κ. Μπακάλης και εξηγεί «το συνολικό ποσό ενίσχυσης από το Υπουργείο ανέρχεται στα 120.000 ευρώ. Απ’ αυτά τα 60.000 αφορούν το εν λόγω έργω και τα υπόλοιπα τα αξιοποιούμε σε άλλες παρεμβάσεις, όπως υδρομαστεύσεις, αγωγούς κλπ, πάντα με στόχο την επαρκή ύδρευση των χωριών μας, με ποιότητα στο νερό».
Για το συγκεκριμένο έργο, ο αγωγός θα μεταφέρει οκτώ μήνες ετησίως νερό από το Παλαιομονάστηρο στην Λυγαριά, εκπληρώνοντας έτσι ένα στοιχείο του σχεδίου υδροδότησης του κάμπου από τα ορεινά και ημιορεινά, καθώς, ο εν λόγω αγωγός θα παίρνει ουσιαστικά νερό απ’ αυτό που τροφοδοτεί το Παλαιομονάστηρο η Πύλη, χωρίς να στερεί το πρώτο.
Μεταφορά νερού
Την μεταφορά πηγαίου νερού από τα ορεινά στον κάμπο για ύδρευση των χωριών και των οικισμών σχεδιάζει η ΔΕΥΑ Πύλης, σύμφωνα με τον κ. Μπακάλη.
«Ξοδεύουμε ετησίως περίπου 320.000 ευρώ για να πληρώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανούμε στις αντλήσεις υπόγειων υδάτων, για να υδρεύσουμε τα χωριά και τους οικισμούς. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό αυτό, ιδίως στην εποχή της κρίσης» τονίζει ο κ. Μπακάλης και επισημαίνει «μεταφέροντας όμως το νερό από τα τις ορεινές πηγές στα πεδινά, θα εξοικονομήσουμε αυτό το μεγάλο ποσό. Αρκεί μία αρχική επένδυση στους αγωγούς μεταφοράς, που θα πραγματοποιηθεί ωστόσο μόνο μία φορά και ασφαλώς θα έχουμε το κόστος συντήρησης».
Με την πρακτική αυτή, πέρα από το οικονομικό όφελος, θα προκύψει και περιβαλλοντικό, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας θα έχει μικρότερες απώλειες, ειδικά το καλοκαίρι και θα ξοδεύεται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, που συνεπάγεται μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Το ζήτημα μεταφοράς νερού από τα βουνά στον κάμπο για ύδρευση έχει εξεταστεί, τόσο από τον δήμο Πύλης, όσο και από τον δήμο Τρικκαίων. Αφορούσε το φράγμα Πύλης, το οποίο προωθείται και από τους δύο αυτοδιοικητικούς φορείς προς υλοποίηση, καθώς θα έχει πολλά οφέλη η ευρύτερη περιοχή. Ο δήμος Τρικκαίων σκοπεύει να μεταφέρει νερό από αυτό το φράγμα στα Τρίκαλα, ώστε να γλιτώσει τα τεράστια ποσά που ξοδεύει για άντληση πόσιμου ύδατος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More