Nature

Δάνεια για νέους αγρότες;

Την ενεργοποίηση του εργαλείου Μικροπιστώσεων κυρίως για νέους αγρότες και όσους αλλάζουν το καλλιεργητικό τους µοντέλο ή ακολουθούν νέες πρακτικές στις εκµεταλλεύσεις τους φαίνεται πως εξετάζεται, σύμφωνα με γεωπόνους.
Συγκεκριµένα, προτείνεται τα δάνεια αυτά που φτάνουν µέχρι τα 25.000 ευρώ να προωθούνται σε νέους αγρότες και/ή σε όσους αλλάζουν το καλλιεργητικό τους µοντέλο ή ακολουθούν νέες πρακτικές στις εκµεταλλεύσεις τους. Επιπλέον, αυτό που φαίνεται να έχει ζητηθεί, σύµφωνα πάντα µε την ΕΤΕπ, είναι τελικά οι µικροπιστώσεις να καλύπτουν το 60% του επιτοκίου και όχι το 50%.
Συµπληρωµατικά µε την Κάρτα του Αγρότη και τα προγράµµατα συµβολαιακής γεωργίας, σχεδιάζεται να λειτουργεί το εργαλείο Μικροπιστώσεων, ενώ υπάρχει η πιθανότητα ενσωµάτωσης των όρων και των κονδυλίων του νέου αυτού εργαλείου, στο ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο δανείων ρευστότητας που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Τα δύο εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν είναι το «Μικροδανείων» και το «Εγγυήσεων» για συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 500 εκ. ευρώ. Στο εργαλείο µικροδανείων εγγυητής στα δάνεια και για το µισό χαρτοφυλάκιο που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων. Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει». Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας.
Νέοι αγρότες
Η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ) «Νέοι Αγρότες», έχει ως φιλοσοφία την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων παραγωγών κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης από μισής Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής ή της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά: κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.
Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις ενώ η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου αγρότη στο μέτρο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More