Nature

Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη

Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση στο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2020 και συνεπώς δεν εντάσσεται στις σχετικές κατευθύνσεις.
Για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας και της ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, προβλέπονται και σχεδιάζονται εγγειοβελτιωτικά έργα.
Όσον αφορά το Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων Βελτιώσεων», προτεραιότητα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Μέτρου αυτού, έχουν τα έργα που οδηγούν σε μείωση των απωλειών νερού στα υφιστάμενα συστήματα άρδευσης, καθώς και τα έργα αξιοποίησης ήδη κατασκευασμένων φραγμάτων.
Εγγειοβελτιωτικά
Πάντως, στα σχέδια βελτίωσης προβλέπονται εγγειοβελτιωτικά έργα, στο πλαίσιο των μέτρων 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», ενώ η προκήρυξή του αναμένεται για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το μέτρο εφαρμόζεται στις προτεινόμενες επενδύσεις για συγχρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020, που αφορούν σε βελτίωση υφισταμένων:
1. υποδομών συλλογικών δικτύων άρδευσης
2. αρδευτικών εγκαταστάσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Διάρθρωση καλλιεργειών
Στα συλλογικά δίκτυα παρουσιάζονται στοιχεία με βάση την τελευταία οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ και συναξιολογούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων φορέων της Διοίκησης. Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρουσιάζονται στοιχεία με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του παραγωγού ή της ομάδας για το έτος αναφοράς, όπως αυτό θα οριστεί στην οικεία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Καθορίζονται δεσμεύσεις από καθεστώτα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που αφορούν σε αρδευτικούς περιορισμούς ενώ αναφέρονται και περιορισμοί ή απαγορεύσεις που τυχόν τίθενται από σχετικές διατάξεις νόμων ή αποφάσεων αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών.
Υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία άδειας λειτουργίας του έργου, τις μετρήσεις που διαθέτει ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του συλλογικού έργου ή ο παραγωγός/ομάδα της γεωργικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με τις εγκύκλιες οδηγίες υπολογισμού αναγκών των καλλιεργειών σε νερό του ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) όπως ισχύουν κάθε φορά.
Στα ηλεκτροδοτούμενα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα ή αντίστοιχα στις ηλεκτροδοτούμενες υδροληψίες (π.χ. γεωτρήσεις) γεωργικών εκμεταλλεύσεων, είναι αποδεκτή κάθε επιστημονική μεθοδολογία μετατροπής της μετρούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ισοδύναμη αντλούμενη ποσότητα ύδατος. Γίνεται ειδική αναφορά στις απώλειες μεταφοράς και εφαρμογής με τεκμηρίωση των χρησιμοποιούμενων μεθόδων.
Μέθοδος άρδευσης.
Αναλυτική παρουσίαση της προτεινόμενης μεθόδου άρδευσης με την επένδυση. Γεωργοτεχνικά στοιχεία συλλογικού έργου ή γεωργικής εκμετάλλευσης (ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, προτεινόμενο σύστημα αρδεύσεως, χαρακτηριστικά και διάταξη αρδευτικού δικτύου τελευταίου βαθμού, δόση αρδεύσεως κ.α.). Στα συλλογικά δίκτυα αντλούνται στοιχεία από την γεωργική μελέτη τα οποία επικαιροποιούνται. Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γίνεται εκτίμηση των αρδευτικών αναγκών της εκμετάλλευσης και καθορίζεται η δόση και το εύρος άρδευσης. Προτείνονται και μέθοδοι όπως ελλειμματική άρδευση σε περιοχές όπου υπάρχουν λεπτομερείς εδαφολογικές αναλύσεις και κλιματολογικά δεδομένα.
Επιπλέον περιγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης. Σε ότι αφορά στα συλλογικά δίκτυα άρδευσης αντλείται πληροφορία από την υδραυλική μελέτη. Σε ότι αφορά στις αντίστοιχες γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης όπως περιγράφονται από τον κατασκευαστή ή την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More