Nature

Δεν θα υπάρχει επιδότηση

Κτηνοτρόφος που δεν θα καταφέρει να εκδώσει άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης, θα χάνει την βασική ενίσχυση και την εξισωτική αλλά και δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση ένταξης σε κανένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, αυτόχθονες φυλές κ.α.), σημειώνουν γεωπόνοι.
Η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια γίνεται με μεγάλες δυσκολίες από τους κτηνοτρόφους.
Υπενθυμίζεται πως αλλαγές υπάρχουν στην άδεια και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, και αυτές για τις οποίες χρειάζεται έκδοση οικοδομικής άδειας.
Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, καθώς προβλέπεται ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία. Οι έλεγχοι όμως που θα ακολουθούν θα φέρουν βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που «παρανομούν» οι κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που διαπιστώνεται παράβαση (ανεπιτήρητα ζώα, όχι καλή ευζωία κ.α.), μετά από έλεγχο των αρμόδιων αρχών του ΥΠΑΑΤ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), θα επιβάλλονται σε βάρος του κτηνοτρόφου οι παρακάτω κυρώσεις:
α) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας ή διατήρησης. Στην περίπτωση οριστικής ανάκλησης παρέχεται η αναγκαία κατά περίπτωση χρονική προθεσμία για την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου,
β) διοικητικό πρόστιμο το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 5.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ.
Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) θα είναι το μόνο σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια Υπηρεσία.
Ακόμη, ως αρχές ελέγχου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ορίζονται τα κατά τόπους τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου και τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων.
Κυρώσεις
Στις περιπτώσεις που επιβληθεί η κύρωση της διακοπής της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, στη σχετική απόφαση αναστολής της άδειας τίθεται ορισμένη προθεσμία απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που τυχόν υπάρχει σε αυτή.
Η προθεσμία για την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται μέχρι τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα μήνα επιπλέον σε περιπτώσεις εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Η απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται εντός της ορισθείσας προθεσμίας με την αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης (κτηνοτρόφου).
Επίσης, στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 60 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα , 360 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 180 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 800 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή. Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου (χωρίς ενώτια) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και 500 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 300 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 1.500 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση Περιφερειάρχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More