Nature

Δεν κινδυνεύουν καλαμπόκι και πεπόνια

Δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και πεπονιού από δύο συγκεκριμένα έντομα, σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων, Εμμανουήλ Γουγουλάκη.
Κατόπιν υποδείξεων και συνεννόησης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ΔΑΟΚ έχει τοποθετήσει παγίδες για ενήλικα άτομα των επίμαχων εντόμων σε σημαία του Νομού μας, ώστε να παρακολουθεί την πληθυσμιακή τους εξέλιξη.
Για το καλαμπόκι, το επιβλαβές έντομο είναι το “Diabrotica Virgifera” και έχουν τοποθετηθεί παγίδες στην Πηνειάδα και στην Μύκανη, αναφέρει ο κ. Γουγουλάκης, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι γεωργοί για να προβούν σε ψεκασμούς, θα πρέπει να υπάρχουν 5-10 έντομα ανά φυτό.
Όσον αφορά τα πεπόνια, ο κ. Γουγουλάκης σημειώνει πως πρόκειται για το έντομο “Myiopardalis Pardalina”, από το οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα στην εν λόγω καλλιέργεια. Ωστόσο, η ΔΑΟΚ, πάντα σε συνεργασία με το Μπενάκειο, προκειμένου να ελέγχει τον πληθυσμό του εντόμου, έχει τοποθετήσει τρεις παγίδες στον Νομό μας, στους Ταξιάρχες, στην Νομή και στο Γλίνος.
Τα δείγματα που συλλέγονται από τις παγίδες, αποστέλλονται στο Μπενάκειο, προκειμένου να ελεγχθούν.
Τέλος, ο κ. Γουγουλάκης ενημερώνει για τις ζημιές στον ν. Τρικάλων από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες, που καταγράφηκαν από κλιμάκιο της ΔΑΟΚ, κατόπιν σχετικής εντολής του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη. Υπήρξε συνεργασία με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, στις 8 Ιουλίου και στις 9 Ιουλίου, επλήγησαν από χαλάζι σε Γοργογύρι, Δίλοφο, Ελευθεροχώρι και Φήκη, καλαμπόκι 1.100 στρέμματα (500 όψιμα για ενσίρωση είναι πλήρως καρατομημένα), βαμβάκι 250, μηδική (τριφύλλι) 200, που σημαίνει απώλεια μίας κοπής, σύνολο 1.550 στρέμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More