Nature

Διάθεση προϊόντων και σε καταστήματα

Και σε καταστήματα μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους κτηνοτρόφοι που πραγματοποιούν οικοτεχνία, τυροκομώντας οι ίδιοι το γάλα.
Οι παραγωγοί από εδώ και πέρα έχουν την δυνατότητα να πωλούν τα μεταποιημένα προϊόντα τους απευθείας στους πελάτες τους και στην πλησιέστερη αγορά προς την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση, πχ λαϊκή, αλλά και να τα διοχετεύουν σε ευρύτερο φάσμα της αγοράς, που περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα, έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και της οικοτεχνίας, αλλά και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει η αγορά για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους και άρα και οι δυνατότητες επιβίωσης της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.
Πρόγραμμα “ανάσα” για την ύπαιθρο είναι αυτό της οικοτεχνίας, το οποίο ενισχύει μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τα είδη
Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
1) Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
2) Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,πετιμέζι, μουσταλευριά.
3) Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο λίτρων.
4) Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
5) Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
6) Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
7) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Επίσης, είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.
Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Οικοτεχνών
Η εγγραφή γίνεται µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όποιος προχωρήσει σε αυτήν θα πρέπει εντός 10 ηµέρων να πάει στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ(Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) τα εξής δικαιολογητικά:
α) βεβαίωση από τα Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόµενος κατά κύριο επάγγελµα αγρότη
β) αντίγραφο ∆ήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣ∆Ε, του ίδιου έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ
γ) απόδειξη πληρωµής ηλεκτρονικού παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ
δ) ∆ήλωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιενής. Το προσωπικό της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ∆ΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More