Nature

Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Όροι και προϋποθέσεις ορίζονται για την χορήγηση κατ’ εξαίρεση εγκρίσεων 120 ημερών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζεται διαφάνεια της όλης διαδικασίας.
Τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής:
1) Η αναγκαιότητα της χορήγησης της άδειας θα επιβεβαιώνεται με γνωμάτευση της τοπικής ΔΑΟΚ(Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), ότι πράγματι υπάρχει το πρόβλημα και δεν υπάρχουν άλλα καλλιεργητικά ή χημικά μέσα για την επίλυσή του.
2) Η αιτούμενη άδεια χρήσης θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ώστε να μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι χρήστες, να έχουν τη δυνατότητα υποβολής ανάλογης αίτησης, όπως επίσης και να υπάρχει δυνατότητα τυχόν ένστασης στη συγκεκριμένη αίτηση.
Η απόφαση αυτή, αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2018.
Έλεγχοι
Ελέγχους στις καλλιέργειες πραγματοποιούν ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν γεωπόνοι των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιούνται τα ενδεδειγμένα φυτοφάρμακα.
Τόσο γιατροί, όσο και γεωπόνοι, προειδοποιούν για την μεγάλη επικινδυνότητα που υπάρχει για την δημόσια υγεία και το οικοσύστημα από την χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και προσθέτουν πως οι πρώτοι που υφίστανται τις συνέπειες είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Προκειμένου να επιτευχθεί λελογισμένη διάθεση και χρήση φυτοφαρμάκων, η πολιτεία έχει προχωρήσει στην σύσταση φορέα ενημέρωσης και τήρησης της ηλεκτρονικής καταχώρησης των Ειδικών Εντύπων Πώλησης Γεωργικών Φαρμάκων.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων συμβάλει ουσιαστικά στην ορθή διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων και η συλλογή δεδομένων θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα καθίσταται να περιοριστεί η πώληση γεωργικών φαρμάκων μόνο σε επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης τους, τονίζουν γεωπόνοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More