Nature

Διήμερο εκδηλώσεων

Διήμερο πολιτιστικών και ουσιαστικά πολιτισμικών εκδηλώσεων διοργανώνονται στην Πύλη το ερχόμενο διήμερο Σάββατο και Κυριακή 9 και 10 Μαΐου, με αιτία και αφορμή την ιστορική «Μάχη της Πόρτας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την Μάχη της Πόρτας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ης επετείου από την μεγάλη πράξη της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Βούτσης, έρχεται στον Νομό μας, αποδεχόμενος σχετικού αιτήματος του Δήμου Πύλης.
Όπως σημειώνεται από τον Δήμο Πύλης, «ο εορτασμός της “ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ” είναι καθαρά ενωτικός. Συμμετέχουν όλες οι κομματικές Οργανώσεις, Σύλλογοι Αντιστασιακών, Κινήματα Ειρήνης, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Δήμου μας και του Νομού, κλήρος και λαός και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Βασικό ρόλο στην εκδήλωση θα έχει η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
– Το Σάββατο, 9 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης παρουσίαση των βιβλίων του Πορτινού συγγραφέα κ. Χάρη ΚΟΥΔΟΥΝΑ με τίτλο «ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ» & «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ» και
– Την Κυριακή παράλληλα με την Επέτειο θα διεξάγονται Ποδηλατικοί Αγώνες από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Τρικάλων με τίτλο«ΜΑΧΗ ΠΟΡΤΑΣ 2018.
-Την Κυριακή στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης, θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση του Γυμνασίου Πύλης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Μάχη της Πόρτας.
Η «Μάχη της Πόρτας» διεξήχθη 8 και 9 Ιουνίου 1943 στην Πύλη, μεταξύ τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και του κατοχικού Ιταλικού Στρατού. Την συνδιοίκηση του στρατού του ΕΛΑΣ είχαν ο «Καβαλάρης» Ίλαρχος Γιώργος Ζαρογιάννης και ο Καπετάνιος «Μίμης Μπουκουβάλας» Δημήτρης Τάσος.
Οι αντάρτες του ΕΛΛΑΣ προξένησαν σημαντικές απώλειες στους Ιταλούς και όταν οι δυνάμεις τους αποσύρθηκαν, στο πεδίο της μάχης υπήρχαν 300 Ιταλοί νεκροί και πολλοί τραυματίες, ενώ οι Έλληνες είχαν μόνο 3 τραυματίες. Οι Ιταλοί για αντίποινα έκαψαν την Πύλη, την Πορτή και άλλους οικισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More