Nature

Εθνικό Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών

Θεσμοθετείται και επίσημα το Εθνικό Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών, το οποίο θα διαμορφώσει το περιβάλλον πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προκήρυξη του Μέτρου 2 «Γεωργικές Συμβουλές» των Προγραμμάτων.
Προτεραιότητα πρόσβασης στο εν λόγω σύστημα παροχής συμβουλών έχουν οι νέοι γεωργοί έως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι γεωργοί και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων των γεωργών όπως συνεταιρισμοί, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ).
Προϋποθέσεις πιστοποίησης
1. Για την ένταξη στο Σ.Π.Σ.Γ.Ε., δύνανται να πιστοποιηθούν ως Γ.Σ. τα φυσικά πρόσωπα, Έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. (του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή άλλων συνδεδεμένων ή σε συμφωνία με την Ε.Ε. κρατών, για την παροχή υπηρεσιών στο έδαφος της Ε.Ε.) που πληρούν τις προϋποθέσεις.
2. Για να πιστοποιηθεί ως Γ.Σ. ένα φυσικό πρόσωπο, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι.-ΑΤΕ.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής και να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί. Στην περίπτωση εισαγωγής νέων θεματικών πεδίων δύνανται να επεκταθούν οι παραπάνω ειδικότητες.
β) Να κατέχει «Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης» του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης του άρθρου 7.
γ) Να μην υφίσταται σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για αδίκημα που σχετίζεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή για οικονομικό αδίκημα.
δ) Να μην εμπλέκεται με κανένα τρόπο στον έλεγχο των Γ.Σ. και Φ.Π.Γ.Σ.
ε) Να μην ασκεί εμπορία γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων.
Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας καθώς και μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι-Α.ΤΕ.Ι.). Επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων, οι συμβουλές που θα παρέχουν πρέπει να είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται.
Για να πιστοποιηθεί ένας Φ.Π.Γ.Σ. σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7, πρέπει να πληροί κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να έχει νομική προσωπικότητα σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών μορφών στο πλαίσιο λειτουργίας των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Εταιρειών.
β) Να συμμετέχουν στη νομική οντότητα ή να απασχολούνται σε αυτή με πλήρη απασχόληση, τουλάχιστον τρεις (3) πιστοποιημένοι Γ.Σ. της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εκ των οποίων οι δυο (2) τουλάχιστον να είναι Γεωτεχνικοί.
γ) Προκειμένου να διασφαλίζεται η γνώση της περιοχής , η οικονομικότητα της παροχής συμβουλευτικής και η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση.
γα) Να διαθέτει έδρα στην Περιφέρεια δραστηριοποίησής του.
γβ) Να δραστηριοποιείται σε προσδιορισμένο γεωγραφικά χώρο έως δυο όμορες Περιφερειακές Ενότητες.
δ) Το νομικό πρόσωπο και τα μόνιμα στελέχη αυτού δεν πρέπει:
δα) Να ασκούν εμπορία γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων.
δβ) Να είναι μέτοχοι σε εταιρεία εμπορίας γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων.
δγ) Να εργάζονται σε εταιρεία εμπορίας γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων.
Πιστοποιημένος Γ.Σ. που μετέχει ή εργάζεται σε Φ.Π.Γ.Σ. δεν δύναται να μετέχει ή να εργάζεται παράλληλα και σε άλλο Φ.Π.Γ.Σ. ή σε ατομική επιχείρηση.
6. Η πιστοποίηση είναι πενταετούς (5) διάρκειας, τηρουμένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση. Με τη λήξη της πιστοποίησης ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 8 της παρούσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More