Nature

Ενδεχομένως να μην αποχαρακτηριστούν

Ίσως περιληφθούν και πάλι στις μειονεκτικές, περιοχές του ν. Τρικάλων, οι οποίες, βάσει νέων κριτηρίων, θα αλλάξουν καθεστώς.
Με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης περιοχών της χώρας αν είναι μειονεκτικές, χαρακτηρισμός που αφορά την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποδίδεται σε τέτοιες και σε ορεινές, ενώ ειδικότερα για τον ν. Τρικάλων το θέμα αφορά έξι περιοχές: Ρίζωμα, Γριζάνο, Θεόπετρα, Αρδάνι, Παλαιόπυργος και Πλάτανος.
Αν τελικά αποχαρακτηριστούν από μειονεκτικές, τότε παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές κινδυνεύουν να απορριφθούν από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, με σημαντικές απώλειες εισοδήματος στους ήδη σκληρά δοκιμασμένους παραγωγούς, ενώ παράλληλα μπορεί να απορριφθούν και από άλλα προγράμματα λόγω μείωσης της μοριοδότησης, καθώς και μείωσης του ποσού του πριμ του προγράμματος των νέων αγροτών.
Φαίνεται ωστόσο, πως ενδεχομένως στο ΥΠΑΑΤ κάτι αλλάζει στα κριτήρια χαρακτηρισμού και οι περιοχές του Νομού μας ίσως τελικά να παραμείνουν στις μειονεκτικές.
Το επιχείρημα
Για το ζήτημα αυτό, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη, έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο, με την οποία ζητείται να μην αποχαρακτηριστούν από μειονεκτικές, εξηγώντας «το σύνολο των εκτάσεων των περιοχών στον Νομό μας είναι: 35.622,9 στρέμματα.
και το σύνολο των βοσκοτόπων: 56.954,3 στρέμματα. Είναι εμφανής η υπερίσχυση των βοσκοτόπων σε ποσοστό 61,52 % επί του συνόλου. Κατά τον υπολογισμό των βιοφυσικών κριτηρίων που προβλέπει ο Καν. 1305/2013, άρθρο 32, από τη μελέτη του Γεωπονικοί Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν ελήφθησαν υπόψη οι βοσκότοποι για τον καθορισμό του ποσοστού των εκτάσεων που δεν αρδεύονται καθώς και η αδυναμία λειτουργίας των αρδευτικών έργων που κατασκευάστηκαν για διάφορους λόγους. «Το μοναδικό κριτήριο που ελήφθη υπόψη ήταν το κριτήριο της ξηρασίας. Για παράδειγμα δεν ελήφθη υπόψη η κλίση των πλαγιών των περιοχών αυτών, η μείωση της καλλιεργητικής περιόδου λόγω υψομέτρου, η χαμηλή παραγωγικότητα των εδαφών. Η εν λόγω μελέτη τυγχάνει της αμφισβήτησης διαφόρων επιστημονικών κλάδων, φορέων και παραγωγών».
Το επιχείρημα αυτό, αν τελικά πείσει τους ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, θα διασώσει τις περιοχές από τον αποχαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές, με προφανείς ευμενείς συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, αλλά και του Νομού μας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί θα μάθουν αν τελικά θα δραστηριοποιούνται σε μειονεκτικές περιοχές, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του ΥΠΑΑΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More