Nature

Ενισχύονται εγχώριοι κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων

Τεχνικά εφικτή πλέον γίνεται η ενίσχυση αγροτικών μηχανημάτων εγχώριας κατασκευής, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.
Συγκεκριμένα, πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ΕΕ του κατασκευαστή ότι το ρυμουλκούμενο όχημα / μηχάνημα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 167/2013 είναι απαραίτητο για να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης. Εναλλακτικά υποβάλλονται α) αντίγραφο του πιστοποιητικού ΙSO 9001:2015 που έχει λάβει ο κατασκευαστής και β) δήλωση Συμμόρφωσης ΕΚ του κατασκευαστή (CE) και, εφόσον συντρέχει λόγος, παρεμφερή αναφορά στην οποία θα δηλώνεται η συμμόρφωση προς άλλες οδηγίες ή/και συναφείς διατάξεις τις οποίες πληροί το μηχάνημα. Αυτό σημαίνει πως ενισχύονται οι εγχώριες επιχειρήσεις αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων.
Σχέδια Βελτίωσης
Δικαιούχοι μπορεί να είναι συνεργατικά σχήματα, φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να είναι επαγγελματίες αγρότες ή να έχουν ενταχθεί στο μέτρο των νέων αγροτών. Τα υποψήφια συνεργατικά σχήματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο σχετικό μητρώο, να έχουν 3 τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ ή να είναι νεοσύστατα.
Ο προϋπολογισμός για τα ατομικά σχέδια βελτίωσης μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με βάση την τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, ενώ για τα συνεργατικά σχήματα αντίστοιχα μέχρι 1 εκ. ευρώ.
Με τα σχέδια βελτίωσης ενισχύονται επενδύσεις όπως είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αγροτικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, η εγκατάσταση πολυετών καλλιεργειών, η αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης αγροτικής εκμετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες. Ακόμη, οι επιλέξιμες επενδύσεις αφορούν κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης.
Τα σχέδια βελτίωσης στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, με στόχο τη στροφή προς την ποιότητα, τα βιολογικά προϊόντα και τη διαφοροποίηση της εκμετάλλευσης σε τομείς όπως τα μη εδώδιμα (non-food) και ενεργειακά φυτά και βελτιώνοντας το καθεστώς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More