Nature

Επανασχεδιασμό της λειτουργίας της αγοράς

«Θεωρούμε πως πρέπει να επανασχεδιαστεί η λειτουργία της αγοράς και να πραγματοποιηθεί επανεκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης» δηλώνουν συνδικαλιστές έμποροι, μιλώντας για τα ζητήματα των εκπτωτικών δεκαημέρων, την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και Black Friday και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
«Υπάρχουν μείζονος σημασίας θέματα που οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα τέτοιο θέμα. Ένα άλλο είναι οι εκπτώσεις, καθώς έχουμε τις δύο παραδοσιακές και δύο ενδιάμεσες. Το τρίτο σημαντικό, είναι οι προσφορές. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, όποτε επιθυμεί κάνει προσφορές, κάτι που καταδείχθηκε και στην φετινή Black Friday, η οποία μετατράπηκε ουσιαστικά σε Black Week. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος και κατά συνέπεια δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα στην αγορά» τονίζουν έμποροι.
«Τώρα, μετά από πέντε εφαρμογής των εκπτωτικών 10ήμερων και λειτουργίας ορισμένων Κυριακών των καταστημάτων, έχουμε στοιχεία για την απόδοσή τους και μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» υπογραμμίζουν συνδικαλιστές του κλάδου.
Αναποτελεσματικότητα και αποτυχία
«Έχει αποδειχθεί πως τα εκπτωτικά 10ήμερα δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην αγορά. Επιπρόσθετα αυτού, το 30% των καταστηματαρχών δεν λαμβάνει μέρος στις εκπτώσεις αυτού του 10ημέρου και το 50% των εμπόρων αναφέρει πως η κίνηση ήταν χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, 35% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και μόνο το 15% δηλώνει πως πήγε καλύτερα» αναφέρουν έμποροι και συμπληρώνουν «από το Νοέμβριο του 2014 καταγράφεται και η πορεία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων μέσω δειγματοληπτικής έρευνας σε πανελλαδικό δείγμα. Οι βασικές διαπιστώσεις, ύστερα από πέντε χρόνια εφαρμογής του μέτρου και συστηματικής παρακολούθησης της αγοράς, δείχνουν αναποτελεσματικότητα και αποτυχία, ενώ η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν φαίνεται να βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων.
Δώρο – άδωρο
Όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, συνδικαλιστές του κλάδου υπογραμμίζουν «είναι δώρο – άδωρο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς το ταμείο συνολικά είναι ίδιο, ενώ αυξάνονται τα έξοδα. Στο 15νθήμερο ο τζίρος είναι ίδιος ίσως και μικρότερος, όμως λόγω της λειτουργίας ενός καταστήματος την Κυριακή, έχει περισσότερα έξοδα, οπότε ουσιαστικά καταγράφει απώλεια κερδών».
«Σε περιοχές που έχουν λειτουργήσει καταστήματα τις προβλεπόμενες Κυριακές από τις 32, αποδείχτηκε πως ήταν ασύμφορο και μετά από 3-4 φορές που άνοιξαν, σταμάτησαν να το κάνουν» επισημαίνουν έμποροι, τονίζοντας «το ίδιο έπραξαν και πολλά πολυκαταστήματα και οπολυεθνικές, που είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες ήθελαν την ρύθμιση αυτή. Ανακάλυψαν πως τελικά ούτε αυτές τις συμφέρει και πολλές απ’ αυτές δεν συνέχισαν την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More