Nature

Επικίνδυνη και ανώφελη

Παρά τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών, συνεχίζουν πολλοί γεωργοί να ασκούν την ίδια ανώφελη και κυρίως επικίνδυνη πρακτική, να πυρπολούν δηλαδή τα υπολείμματα καλλιεργειών, πρακτική που είναι σίγουρο πως θα αρχίσει να εξασκείται με την παύση των βροχοπτώσεων και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Το αποτέλεσμα αυτής της απαρχαιωμένης πρακτικής, που βάσει επιστημονικών δεδομένων δεν προσφέρει ουσιαστικά κάτι στην καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς, είναι κάποιες φορές καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και την ζωή ανθρώπων, ενώ προκαλούν σπατάλη και φθορά πολύτιμων πόρων του Δημοσίου και ειδικότερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα στελέχη της οποίας καταβάλλουν φιλότιμες και ενίοτε ηρωικές προσπάθειες να «σβήσουν» λάθη πολιτών που δεν θα έπρεπε να γίνονται.
Ωφέλειες
Γεωπόνοι, τόσο των αρμόδιων Υπηρεσιών, όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες τονίζουν: «Η καύση των υπολειμμάτων στις καλλιέργειες μετά την συγκομιδή είναι πεπαλαιωμένη πρακτική, η οποία όχι μόνο είναι ανώφελη, αλλά δημιουργεί κινδύνους. Την χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια που δεν είχαν τρακτέρ ή αυτά ήταν πολύ μικρής ισχύος και δεν μπορούσαν να οργώσουνε με τις καλαμιές. Τώρα όμως τα σύγχρονα τρακτέρ έχουν την απαραίτητη ισχύ να οργώσουν με τις καλαμιές και αυτό πρέπει να γίνει».
«Είναι προς το συμφέρον των ίδιων των γεωργών να οργωθούν τα υπολείμματα. Τα Ελληνικά χώματα είναι φτωχά σε οργανική ύλη και με την πρακτική αυτή εμπλουτίζονται, με ευμενείς συνέπειες για την καλλιέργεια της επόμενης περιόδου. Αν καούν τα υπολείμματα, δεν απομένει τίποτα. Είναι ασύμφορο. Ξοδεύουν οι παραγωγοί ένα σωρό λεφτά για λιπάσματα, ενώ μέρος αυτών θα μπορούσαν να το γλιτώσουν αν δεν χρησιμοποιούσαν πεπαλαιωμένες πρακτικές, όπως η καύση.
Αντί να τα καίνε τα υπολείμματα και δεν θέλουν να οργώσουν μ’ αυτά, μπορούν να επιτρέψουν την βόσκηση. Είναι ο καλύτερος εμπλουτισμός του χωραφιού και μάλιστα με φυσική διεργασία και εντελώς ανέξοδα. Τα οφέλη θα φανούν αμέσως την επόμενη χρονιά, τόσο στην απόδοση της καλλιέργειας, όσο και στην εξοικονόμηση λιπασμάτων».
Απώλειες
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισημαίνεται πως η καύση των υπολειμμάτων είναι επικίνδυνη, διότι μπορεί η φωτιά να εξαπλωθεί εύκολα, καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες, δάση, επιχειρήσεις, ακόμη και σπίτια και υπογραμμίζεται πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όποιον συλληφθεί να προκαλεί πυρκαγιά.
Επιπρόσθετα, σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι της Υπηρεσίας και φθείρονται τα μέσα χωρίς λόγο, που σημαίνει πως αφενός οι φορολογούμενοι πληρώνουν χωρίς ουσιαστικό λόγο μέρος του φόρου τους και αφετέρου, λόγω άσκοπης χρήσης, τα μέσα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν σε πυρκαγιά εντός πόλης ή δάσους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More