Nature

Η συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ που οδήγησε στις Πρέσπες

Στη δημοσιότητα βίντεο από το Μαξίμου

Ένα βίντεο… αφιέρωμα στην «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών, όπου μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Στο βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική ευκαιρία, ενώ συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό ομόλογό του αναφέρει «είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα σκεφτεί τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και δηλώνει πεπεισμένος ότι «η Ιστορία θα μας δικαιώσει».

Το βίντεο ξεκινάει με πλάνα από τις Πρέσπες και στη συνέχεια «μπαίνει» στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός στ’ αγγλικά ρωτάει τον Ζόραν Ζάεφ αν ξέρει την περιοχή που λέγεται Πρέσπες. «Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει», λέει στον Ζόραν Ζάεφ.

Το βίντεο συνοδεύει το παρακάτω κείμενο:

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More