Nature

Η …ώρα του taxis και των λογιστών

Ξεκίνησε δειλά - δειλά στα λογιστικά γραφεία των Τρικάλων η κίνηση λόγω υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2017.

Ξεκίνησε δειλά – δειλά στα λογιστικά γραφεία των Τρικάλων η κίνηση λόγω υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2017.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών ν. Τρικάλων κ. Θωμά Γρηγορίου αυτή τη περίοδο άρχισε κάτι να κινείται, με έναν μικρό αριθμό συμπολιτών να έχει σπεύσει να υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις, αφού όπως πάντα είμαστε της τελευταίας στιγμής.

Ως γνωστόν οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου για να ταχτοποιήσουν, εμπρόθεσμα, την υποχρέωση τους, ενώ υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Σημειωτέον εξαιρούνται τα προστατευόμενα μέλη, όπως τα παιδιά οι φοιτητές, οι στρατιώτες που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Φυσικά, όπως συνέβη και κατά την περσινή χρονιά, από την πρώτη μέρα που άνοιξε το taxisnet δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα με το σύστημα, γεγονός που δημιούργησε εκνευρισμό στους φορολογούμενους και ταλαιπωρία στους λογιστές.

Εκτός αυτού βεβαία, όπως αναφέρουν οι φοροτεχνικοί, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα και όλα προέρχονται από την ελλιπής ενημέρωση, όπως συμβαίνει με το αλαλούμ που επικρατεί για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν επαγγελματικό λογαριασμό.

Όσον αφορά για το εάν υπάρχουν παγίδες και που εντοπίζονται, ο κ. Γρηγορίου τονίζει οι φορολογούμενοι που πρέπει να δείξουν προσοχή, είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ισχύει το αφορολόγητο, ενώ αναφορικά με τους ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Και τη φετινή χρονιά, το αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

– Για άγαμους ή έγγαμους χωρίς τέκνο: 8.636.36 ευρώ

– Για όσους έχουν ένα τέκνο: 8.863,65 ευρώ

– Για όσους έχουν δύο τέκνα: 9.090,91 ευρώ

– Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα: 9.545,46 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για μια υποχρέωση που ακόμα και όταν είναι μικρή, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους, που οφείλουν να είναι συνεπείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More