Nature

Θετική πρωτοβουλία

«Είναι κάτι που το περιμένουμε εδώ και χρόνια και σαφέστατα την θέλουμε και την στηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή» δηλώνουν έμποροι, σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς του ΟΑΕΔ για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμά του “Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία”.
Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά πρώην αυτοαπασχολούμενους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και επιθυμούν την επανέναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και θα χρηματοδοτηθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των αυτοαπασχολουμένων που λειτουργεί στον ΟΑΕΔ.
Παρατηρήσεις
Παράλληλα, τα συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων καταθέτουν ορισμένες παρατηρήσεις για το πρόγραμμα αυτό.
Κριτήρια υπαγωγής
Από τον ειδικό λογαριασμό που λειτουργεί στον ΟΑΕΔ, καλύπτονται μόνο οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος. Αυτό δε σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ για τους οποίους υπάρχει τεκμήριο υπαγωγής (χωρίς αποδεδειγμένη διακοπή) και δεν είναι άλλο από το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αναγόμενο σε ετήσια βάση, κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι, το τελευταίο 6μηνο προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής). Επειδή αυτός ο άδικος, κατά την γνώμη μας, διαχωρισμός εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, θεωρούμε ότι θα πρέπει, με την δική σας παρέμβαση και τουλάχιστον για το πρόγραμμα, το συγκεκριμένο τεκμήριο να ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, άσχετα αν έχουν προχωρήσει σε οριστική διακοπή ή όχι.
Χρονική περίοδος
Το σχέδιο προτείνει την υπαγωγή στο πρόγραμμα μόνο αυτών που θα έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταστεί εφικτή η προτεινόμενη από εμάς μεταβολή με το παραπάνω στοιχείο (οπότε και δεν θα χρειάζεται η οποιαδήποτε διακοπή) εκτιμάμε ότι η υιοθέτηση χρονικής περιόδου 3 μηνών είναι αρκετή για να περιορίσει τυχόν “νεκρό βάρος” του προγράμματος.
Συνδικαιούχοι
Ζήτημα είναι το κατά πόσον επιτρέπεται στην νέα (υπό ίδρυση) επιχείρηση να συμμετάσχουν άτομα που δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του προγράμματος, με την προϋπόθεση να υπάρχει εταίρος που συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους που θα συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 51%. Επίσης, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ένα κατώτατο χρονικό όριο πρότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας για τους δικαιούχους του προγράμματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις ευκαιριακής και πρόσκαιρης επιχειρηματικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More