Nature

Καλή χρονιά για το βαμβάκι

Καλή είναι η φετινή παραγωγή βαμβακιού στον ν. Τρικάλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΤ Αχιλλέα Λιούτα.
Η Ένωση έχει παραλάβει μέχρι τώρα το 85% της συνολικής παραγωγής σύσπορου βαμβακιού του Νομού μας αναφέρει ο κ. Λιούτας, ο οποίος στην συνέχεια ενημερώνει πως δίνει στους παραγωγούς δύο δυνατότητες:
-Η πρώτη με “κλειστή” τιμή, η οποία θα ανακοινώνεται σε καθημερινή βάση και θα υπάρχει άμεση πληρωμή. Δηλαδή ο βαμβακοπαραγωγός παραδίδει το προϊόν του και πληρώνεται βάσει της αξίας του την δεδομένη ημέρα.
– Η δεύτερη με “ανοιχτή” τιμή, η οποία θα κλείνει όποτε το επιλέξει ο γεωργός μέχρι στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει πως ο παραγωγός παραδίδει το βαμβάκι του, δεν πληρώνεται άμεσα, αλλά όποτε θελήσει μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία, ασφαλώς με την τιμή που θα “τρέχει” την δεδομένη ημέρα του κλεισίματος.
«Η ΕΑΣ Τρικάλων προμηθεύτηκε και διαθέτει, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους παραγωγούς, πλατφόρμες μεταφοράς βαμβακιού τις οποίες μπορούν να παραλαμβάνουν από τα εκκοκκιστήρια» επισημαίνει ο κ. Λιούτας, αναφέροντας πως για περισσότερες πληροφορίες οι γεωργοί μπορούν να απευθύνονται στο εκκοκκιστήριο Μεγαλοχωρίου στο τηλέφωνο 24310-22911 και στο εκκοκκιστήριο Νέο Μοναστηρίου Φθιώτιδας στο τηλέφωνο 22320-71491».
Η παραγωγή
«Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε από την συγκομιδή, η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 400 κιλά, ενώ η ποιότητα του γεωργικού προϊόντος είναι πολύ καλή» σημειώνει ο κ. Λιούτας και επισημαίνει «μπορούμε να πούμε πως είναι ικανοποιητική η παραγωγή».
Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν πολλά χρόνια να δούνε καλή απόδοση στα φυτείες τους, καθώς, είχαν απώλειες από ζημιογόνες αιτίες, όπως το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με βροχοπτώσεις, με άκαιρους καύσωνες και χαμηλή τιμή.
Η καλή χρονιά βέβαια δεν σημαίνει σωτηρία, αλλά απλά μία ανάσα για τους παραγωγούς, τα προβλήματα των οποίων θα παραμείνουν μεγάλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More