Nature

Καλή χρονιά για το καλαμπόκι

Καλή είναι η φετινή χρονιά για τους γεωργούς που καλλιέργησαν καλαμπόκι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα, ο οποίος τονίζει πως η “δύναμη” στο συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν είναι η ποιότητά του.
Όσον αφορά την στρεμματική απόδοση, ο κ. Λιούτας αναφέρει πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα κυμαίνεται στα 1.350 κιλά, μία ποσότητα που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά όχι και κακή.
Στο κρίσιμο ζήτημα της τιμής, ο κ. Λιούτας επισημαίνει πως η ΕΑΣΤ αγοράζει στα 17,5 λεπτά το κιλό, που είναι καλύτερη από την περυσινή κατά 1,5-2 λεπτά το κιλό.
Η υψηλότερη φετινή τιμή οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή (σπάρθηκαν λιγότερα στρέμματα) αλλά και στη μείωση των εισαγωγών από τις βαλκανικές χώρες.
Στην φετινή καλλιεργητική περίοδο φυτεύτηκαν 75.320 στρέμματα καλαμποκιού (ποτιστικά και ενσίρωσης), που σημαίνει 8.000 στρέμματα λιγότερα από πέρυσι, που ήταν 83.320.
Το καλαμπόκι μπορεί να έχει «πιάσει» αποδώσεις γύρω στον 1,5 τόνο το στρέμμα κάποιες χρονιές, όμως είναι κοστοβόρα καλλιέργεια και δεν είχε τιμή. Με την μέση προαναφερθείσα στρεμματική απόδοση και την τρέχουσα τιμή συν την επιδότηση, μάλλον είναι σχετικά καλή χρονιά για τους γεωργούς που καλλιέργησαν καλαμπόκι, καθώς με τα νούμερα που παρατέθηκαν βγαίνει 236 ευρώ στο στρέμμα, ενώ οι δαπάνες καλλιέργειας είναι γύρω στα 200 με 210.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More