Nature

Κοτζιάς για Σκοπιανό : Συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές

Δριμεία κριτική σε αυτούς που αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Παράλληλα, τη χαρακτήρισε «ειρηνικό συμβιβασμό», ενώ επανέλαβε πως «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας».

Μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τις νομικές πτυχές της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ που διοργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε πως «δεν τα κερδίσαμε όλα», κάνοντας λόγο για συμβιβασμό.

«Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως «όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες πάντα κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και όσοι κάνουν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, δεν έχω ακούσει να λένε τι ακριβώς να δώσουμε. Κάναμε μια συμφωνία που θα έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές».

Αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας, τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

«Η συμφωνία λέει πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων. Αυτό δεν είναι παραίτηση από τον αλυτρωτισμό; Επίσης η συμφωνία προβλέπει και μικρότερα πράγματα, όπως μετονομασίες αεροδρομίων, επιστροφή αγαλμάτων. Δέχτηκαν αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος, που έλεγε για προστασία μειονοτήτων της ΠΓΔΜ σε γειτονικές χώρες. Και τώρα αποφασίστηκε να αλλάξει το άρθρο με το αντίστοιχο άρθρο του ελληνικού συντάγματος για την ομογένεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ με το δικό μας 118 για την ελληνική ομογένεια».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας»

Όσον αφορά στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην γείτονα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν έπαιρνε τίποτα.

«Του δώσαμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά με τον όρο ότι θα κάνει αίτηση με το όνομα της συμφωνίας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως «αν τελικά δεν αλλάξει όνομα η γειτονική χώρα η αίτηση θα παύσει να ισχύει».

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για τετελεσμένα στα οποία βρέθηκε μπροστά η σήμερα η χώρα, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως δήλωσε, στη χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: «Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσκουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και η άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More