Nature

Κουλτούρα συλλογικής μνήμης

Κουλτούρα συλλογικής μνήμης οφείλουμε να αναπτύξουμε ως χώρα, ως θεμέλιο λίθο για την προκοπή των επόμενων γενεών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του κατά τον προχθεσινό εορτασμό της επετείου της Μάχης της Πόρτας, στην κεντρική πλατεία της Πύλης, μία εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο εορτασμός της επετείου της Μάχης της Πόρτας τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνική Άμυνας, κατόπιν σχετικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη, μία απόφαση που έβαλε την “υπογραφή” της στην προχθεσινή εκδήλωση με την ενεργή συμμετοχή του Στρατού Ξηράς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, και της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Η Μάχη της Πόρτας
Η Μάχη της Πόρτας διεξήχθη 8 και 9 Ιουνίου 1943 στην Πύλη, μεταξύ τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και του κατοχικού Ιταλικού Στρατού. Την συνδιοίκηση του στρατού του ΕΛΑΣ είχαν ο «Καβαλάρης» Ίλαρχος Γιώργος Ζαρογιάννης και ο Καπετάνιος «Μίμης Μπουκουβάλας» Δημήτρης Τάσος.
Οι αντάρτες του ΕΛΛΑΣ προξένησαν σημαντικές απώλειες στους Ιταλούς και όταν οι δυνάμεις τους αποσύρθηκαν, στο πεδίο της μάχης υπήρχαν 300 Ιταλοί νεκροί και πολλοί τραυματίες, ενώ οι Έλληνες είχαν μόνο 3 τραυματίες. Οι Ιταλοί για αντίποινα έκαψαν την Πύλη, την Πορτή και άλλους οικισμούς.
Η εκδήλωση
Στην εκδήλωση, αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πύλης πατρός Δημητρίου Κατσαρού και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Στρατιωτική Μπάντα, ενώ τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης απέδωσε η μουσική χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από τον δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα τιμητικές πλακέτες στον κ. Βούτση, σε απογόνους αγωνιστών της αντίστασης, αλλά και μέσω του Προέδρου της Βουλής στον κ. Κουβέλη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να δώσει το παρών.
Χαιρετισμοί
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως αποτελεί την μέγιστη τιμή η πράξη της Μάχης της Πόρτας για την χώρας μας, διότι σ’ αυτήν μία χούφτα Έλληνες με θάρρος και μυαλό αντιμετώπισαν νικηφόρα τον φασίστα κατακτητή .
«Η γνώση της ιστορίας είναι το θεμέλιο για τις επόμενες γενιές και μάθημα ενότητας και ομόνοιας» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσίγκας σημείωσε την μεγάλη διαχρονικά αξία της αντίστασης, η οποία ειδικά στις μέρες μας έχει ειδικό βάρος.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, τόνισε «ο αγώνας και η αυτοθυσία των αγωνιστών στην “Μάχη της Πόρτας” έστειλε το μήνυμα “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” και είμαστε εδώ σήμερα για να ξαναστείλουμε το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους, ότι με ομόνοια, υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, μπορούμε να διώξουμε το γκρίζο από τη χώρα μας».
«Το χρέος που έχουμε απέναντι στους αγωνιστές-ήρωες, δεν εξοφλείται με λόγια, αλλά με έργα αντάξια της θυσίας τους» δήλωσε ο κ. Μαράβας.
Πνεύμα αντίστασης
«Έχουμε περάσει 8 χρόνια όχι μόνο οικονομική κρίση, αλλά και θεσμική, ηθική διεθνή, μία πολύπλευρη κρίση» δήλωσε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Βούτσης και σημείωσε «για να εξέλθουμε αυτής, πρέπει να έχουμε και κοινή ιστορική μνήμη».
«Παράλληλα, το πνεύμα της αντίστασης πρέπει να είναι παρόν σε κάθε στιγμή μας παντού. Η Μάχη της Πόρτας είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά: Ήταν στην εποχή που η νέα κυβέρνηση Ράλλη έδωσε αμνηστία σε όσους αντάρτες “μεταμελούνταν”. Με την πράξη αυτή επέλεξαν την αντίσταση. Ήταν σημαδιακή κίνηση, στην οποία ουσιαστικά συμμετείχε όλη η ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και επισήμανε «το πνεύμα της ντίστασης πρέπει να ‘ναι παρόν κάθε στιγμή, στο βήμα, στο διάβα της ζωής κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον στο διάβα, στις παραδόσεις, στην Ιστορία και στο μέλλον ενός λαού».
«Ως Βουλή, κάνουμε μία μεγάλη πραγματικά προσπάθεια για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης παντού. Όχι μόνο για τους εμβληματικούς τόπους της Εθνικής Αντίστασης, τους πρωταγωνιστές όλης της ιστορικής διαδρομής του λαού μας, αλλά & για άλλες μεγάλες εκκρεμότητες όπως η Σχολή της Χάλκης και ο φάκελος της Κύπρου, τον οποίο και παραδώσαμε στους Κυπρίους, ως ελάχιστη απόδοση ηθικού και ιστορικού χρέους της Ελλάδας, για το δράμα του Κυπριακού λαού» δήλωσε ο κ. Βούτσης, αναφέροντας στην συνέχεια «είμαι υπερήφανος, που μαζί και με τους συναδέρφους μας, του ευρύτερου φάσματος της Βουλής, είμαστε παρόντες εδώ σήμερα, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές, ελπίζοντας τα νέα παιδιά, καθώς θα έρχονται στις πρώτες ευθύνες και μνήμες αυτής της χώρας, μπροστά στον καθρέφτη της ιστορίας μας, θα πάνε πολύ πιο μπροστά από μας, με λιγότερα λάθη, χωρίς να διχαστούν ποτέ, διαμορφώνοντας έτσι υπερήφανη μια χώρα, μέσα σε μια Ευρώπη που θα αποτελεί μόνιμο πόλο Ειρήνης, Δημοκρατίας, Ελευθερίας».
«Την ίδια ώρα που αποδίδουμε εδώ τα οφειλόμενα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στο Δίστομο πράττουν το ίδιο για την εκδικητική και απάνθρωπη σφαγή» δήλωσε ο κ. Βούτσης, ο οποίος επισήμανε «πως στην παρούσα Κοινοβουλευτική περίοδο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το εξαιρετικό πόρισμα, που έχει γίνει από την ειδική επιτροπή της Βουλής και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους , σε σχέση με όλο το πλέγμα των διεκδικήσεων για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της κατοχής, έτσι ώστε να γίνει απόφαση της Ελληνικής Βουλής και να πραγματωθεί η διεκδίκηση σε όλα τα διεθνή φόρα, σε διακρατικό επίπεδο, στην γερμανική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More