Nature

Λήξη συναγερμού

Οριστική λήξη συναγερμού για την φετινή χρονιά σήμανε για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι στις βαμβακοφυτείες, καθώς δεν καταγράφεται άνοδος των πληθυσμών των συγκεκριμένων εντόμων, σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων) Εμμανουήλ Γουγουλάκη.
Το διήμερο της Τρίτης 11 και της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου, στελέχη της ΔΑΟΚ συνέλλεξαν τα στοιχεία από τις παγίδες(28 για το πράσινο και 20 για το ρόδινο) που έχουν στηθεί από τον περασμένο Ιούνιο σε όλη την έκταση καλλιέργειας βαμβακιού στον Νομό μας (Βασιλική έως Πηνειάδα) και παράλληλα τις απέσυραν, καθώς πλέον έχει αρχίσει η περίοδος συγκομιδής αναφέρει ο κ. Γουγουλάκης, προσθέτοντας πως οι πληθυσμοί των εντόμων αυτών κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας για τους παραγωγούς.
Οι παγίδες με τις οποίες καταμετρώνται οι πληθυσμοί των συγκεκριμένων εντόμων διαθέτουν σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS), ενώ τα αποτελέσματα της καταμέτρησης αποστέλλονται σε εβδομαδιαία βάση στο Κέντρο Βάμβακος στον Βόλο και εκδίδεται δελτίου Τύπου για ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών.
Οι ειδικές παγίδες τοποθετούνται σε όλη την περιοχή που καλλιεργείται βαμβάκι, με στόχο την σύλληψη των πεταλούδων που γεννούν τα αυγά από τα οποία εκκολάπτονται τα προαναφερθέντα είδη σκουληκιού.
Οι παγίδες, που διαθέτουν φερομόνες οι οποίες προσελκύουν τα έντομα αυτά, παρακολουθούνται, μετράται ο αριθμός των που έχει συλληφθεί ανά μονάδα χρόνου και στην συνέχεια αναλύονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζεται ψεκασμός ή όχι επισημαίνει ο κ. Γουγουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας είναι να εισακούονται από τους παραγωγούς οι επιστημονικές οδηγίες των γεωπόνων της ΔΑΟΚ και η διατήρηση της ψυχραιμίας.
Ο ψεκασμός, τονίζει ο κ. Γουγουλάκης, δεν είναι πανάκεια και ούτε ωφελεί πάντα την καλλιέργεια και υπογραμμίζει πως πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν κριθεί απαραίτητο και μόνο την κατάλληλη χρονική στιγμή, διαφορετικά θα προκληθούν ζημιές, ενίοτε μεγάλες, στα σπαρτά και θα εξοντωθούν τα ωφέλιμα έντομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More