Nature

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του έλκους του πλατάνου

Σύσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα του έλκους του πλατάνου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Πύλης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δασαρχείου Τρικάλων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής Πύλης και του Δήμου Πύλης και στελέχη του Δασαρχείου Τρικάλων.
Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου λαμβάνει το Δασαρχείο Τρικάλων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσής της και καταστροφής των πλατάνων.
Το φαινόμενο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, με κίνδυνο εξάπλωσης της προσβολής, ενώ η μετάδοση της ασθένειας αυτής γίνεται κυρίως με μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές, αλλά και με μολυσμένα εργαλεία όπως αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κλπ.
Για προληπτικούς λόγους, κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, αλλά και στις περιπτώσεις εργασιών καθαρισμού, κλάδευσης και υλοτομίας δέντρων πλατάνου κατά μήκος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να ενημερώνονται οι εργολήπτες των παραπάνω έργων ώστε τα σκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβεβλημένα πλατάνια θα πρέπει προηγουμένως να πλένονται και να απολυμαίνονται με επιμέλεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η περεταίρω εξάπλωση της ασθένειας, καθώς αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια της προσβολής,
Η ασθένεια
Το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου, προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystos platani, αποτελεί δε μία καταστρεπτική ασθένεια που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδος οποιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας, με συνέπεια την νέκρωση των γιατί δεν υπάρχει τρόπος ίασης.
Το παραπάνω πρόβλημα τελευταία (2012) εμφανίσθηκε και στο Νομό μας και συγκεκριμένα σε πλατανεώνα της περιοχής του Δημόσιου Δάσους Καστρακίου Καλαμπάκας, το οποίο αντιμετωπίσθηκε από την Υπηρεσία επιτυχώς με την λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More