Nature

Μοσκοβισί: Μόνο με ανάπτυξη βιώσιμο το χρέος

Νίκη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ χαρακτήρισε το τέλος του προγράμματος προσαρμογής ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε πως η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη. «Αυτή είναι η φιλοσοφία της συμφωνίας» πρόσθεσε, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Συμπλήρωσε, δε, ότι «δίνουμε περιθώρια ελιγμών ώστε η χώρα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η συμφωνία βοηθά τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Όπως εξήγησε, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους οδηγούν σε εξοικονόμηση 42 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ σημείωσε πως επιστρέφουν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικό χρέος στον ελληνικό λαό. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε την οδύνη. Και είναι μία επίδειξη αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι «θα τηρούμε το δίπολο αλληλεγγύη – ευθύνη» και απευθυνόμενος στη Βουλή, είπε πως «εσείς θα έχετε πλέον την ευθύνη για να δημιουργήσετε το μέλλον για τον ελληνικό. Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα δικά σας χέρια. Σας καλώ να είστε σώφρονες, να είστε επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα, αλλά για να μην ξεστρατίσετε». «Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις δικές σας ευθύνες. Εσείς θα το κάνετε. Η Ελλάδα στέκεται στα δύο της πόδια. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα», συμπλήρωσε.
«Η εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο»
Αναφερόμενος στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα. Δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ». Ωστόσο, όπως τόνισε, «μαζί από κοινού θα μεριμνούμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν». Αναφέρθηκε στο κτηματολόγιο και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα κάνει την εποπτεία, είναι σύμμαχός σας».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνεχάρη την Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεων της. «Κανείς δεν αμφισβητεί τον λόγο και την αποφασιστικότητά σας», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε σε αφιέρωμα του περιοδικού Le Point για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η πρόοδος είναι εμφανής, ωστόσο προειδοποίησε πως «η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη» και τόνισε ότι στόχος είναι τα οφέλη να καλύψουν το σύνολο του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ»
Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανταποκρίνεται στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών μας, δήλωσε εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα βλέπει μετά από οκτώ χρόνια φως στην άκρη του τούνελ, υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ, καμία χώρα, δεν προχώρησε σε τόσο γρήγορα σε τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως «μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές». Όπως τόνισε, μετά από μακρά περίοδο ύφεσης είχαμε ανάπτυξη 1,4% το 2017, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και ανταγωνιστικότητα μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία, ενώ στάθηκε στην υψηλή ανεργία, τονίζοντας πάντως πως βαίνει μειούμενη. Χαρακτήρισε πολύ δύσκολα τα οκτώ χρόνια των ελληνικών προγραμμάτων, επισημαίνοντας πως συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, νέοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. «Οφείλουμε να προβληματιστούμε από αυτές τις σκέψεις για ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.
«Καμία χώρα δεν εφάρμοσε και υιοθέτησε τέτοια μέτρα»
Απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές, επεσήμανε ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που έλαβαν, τονίζοντας πως υλοποιήθηκαν 450 μεταρρυθμίσεις μόνο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. «Καμία χώρα δεν εφάρμοσε και υιοθέτησε τέτοια μέτρα», επανέλαβε και εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «ήμουν ανέκαθεν σύμμαχός σας και κατά των υπερβολών στη λιτότητα».
Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι ποτέ δεν πίστεψε πως το Grexit ήταν πιθανότητα. «Θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης και ακόμη σκληρότερη λιτότητα για την Ελλάδα», εξήγησε και τόνισε πως «για αυτό έδωσα μάχη, ενώ έδωσα μάχη και για τις κοινωνικές διατάξεις». «Ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα υπήρχε “διαζύγιο” Ελλάδας – Ευρωζώνης», υπογράμμισε, ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς «τότε έχουμε αλληλεγγύη και προχωρά η Ευρώπη». Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τονίζοντας πως «ξανακέρδισε την αξιοπιστία στο Eurogroup», μετά την περίοδο της υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε ανθρωπισμό, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως η χώρα μας «δεν είναι βάρος, αλλά τύχη και δώρο». «Η Ευρώπη και το ευρώ χωρίς την Ελλάδα θα ήταν πιο αδύναμη. Και η Ελλάδα χωρίς το ευρώ θα ήταν πιο φτωχή. Είστε πλούτος για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές σε καλές συνθήκες»
Στη δευτερολογία του, ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, καθώς όπως τόνισε, δεν έχουν ζητηθεί νέες μεταρρυθμίσεις, ούτε και θα υπάρχει εποπτεία «τύπου τρόικας». Δήλωσε πεπεισμένος ότι «στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές σε καλές συνθήκες» και τόνισε προς όλα τα κόμματα: «Όποια κι αν είναι η πολιτική σας πεποίθηση, σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος και να είστε, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Έχει επιτευχθεί μια καλή συμφωνία».
«Είστε όλοι πατριώτες, Έλληνες, με τις πολιτικές σας διαφωνίες, αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα σας και να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι αξιόπιστη για τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι συμπαραγωγή αυτό που έχει επιτευχθεί. Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, είναι ένα συλλογικό προϊόν εργασίας. Και στο παρελθόν είχαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -είναι ο κ. Μεϊμαράκης παρών- κι αν και το δικό σας κόμμα δεν ήταν εκεί το καλοκαίρι του 2015 για να ψηφίσει για να στηρίξει δεν θα ήμασταν σήμερα σε ένα καλό σημείο», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως συμπλήρωσε, «επομένως να νιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία και του δικού σας κόμματος, όχι μόνον του κυβερνώντος, δεν είναι μόνον ενός κόμματος επιτυχία η σημερινή. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, ανήκει σε όλους σας και όλοι αξίζει να είστε περήφανοι γι’ αυτό. Είναι επιτυχία που πρέπει όλοι να αναδείξουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More