Nature

Μόνιμο πρόβλημα οι ελλείψεις σε φάρμακα

Σταθερό μοτίβο είναι τα τελευταία χρόνια οι ελλείψεις σε φάρμακα στην αγορά των Τρικάλων αλλά και γενικότερα όλης της χώρας. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι από την πλευρά τους, έχουν επισημάνει επανειλημμένα το μεγάλο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια ουσιαστική λύση με αποτέλεσμα φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκο Μάνο, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και αυτές εντοπίζονται κυρίως σε φάρμακα για τη χοληστερίνη, για το σάκχαρο διαβήτη, σε ενέσιμα, όπως και σε ορισμένα εμβόλια.
Βέβαια, η λίστα με τις ελλείψεις των φαρμάκων αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως εξηγεί ο κ. Μάνος, μόλις αποκαθιστάται μια έλλειψη, παρουσιάζεται κάποια άλλη, με αποτέλεσμα μετά δυσκολίας να μπορούν να λειτουργήσουν τα φαρμακεία. Τόσο οι φαρμακοποιοί που ψάχνουν από εδώ και από εκεί να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, όσο και οι ασθενείς που τρέχουν στα φαρμακεία με τις συνταγές ανά χείρας, επιδίδονται σε έναν «αγώνα» ταλαιπωρίας.
Όλο αυτό το πρόβλημα, οι φαρμακοποιοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα φεύγουν για το εξωτερικό, καθώς εκεί οι τιμές είναι πολύ πιο φθηνές.
Στα ύψη τα ΜΗΣΥΦΑ
Εν τω μεταξύ, η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση των τιμών των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), η οποία θα έφερνε δήθεν μειώσεις των λιανικών τιμών τους, όπως αποδεικνύεται τελικά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και φυσικά την «λυπητερή», την πληρώνουν οι ασθενείς, που ακόμη και για τον πονοκέφαλο καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος, είναι η τιμή της ασπιρίνης, η οποία από τα 1,80 ευρώ έφτασε στα 3,40.
Και σα να μην έφτασε αυτό, στα σκεύασμα ακόμη αναγράφεται η παλιά τιμή, ενώ χρεώνονται με την νέα, για κάτι που φυσικά δε φέρουν ουδεμία ευθύνη οι φαρμακοποιοί.
«Υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα και δυσπιστία από τους πελάτες, αφού γυρίζουν σπίτι και βλέπουν τι τιμή γράφει το κουτί και τι έβγαλαν από το πορτοφόλι τους και άντε πάλι τρέχουν στα φαρμακεία, και άντε να τους εξηγήσεις» αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Μάνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More