Nature

Να προληφθεί περιβαλλοντική καταστροφή

Με μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή απειλείται και ο νομός μας, από τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, ο οποίος αν εξαπλωθεί περαιτέρω, θα αφανίσει τα συγκεκριμένα δέντρα από την περιοχή μας.
Ημερίδα για το μείζον αυτό ζήτημα διοργάνωσε το Δασαρχείο Τρικάλων χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς και γενικά οι πολίτες.
Το θέμα εισηγήθηκε ο δασολόγος του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας Παναγιώτης Τσόπελας, το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Παναγιώτης Ντιντής, ο Δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλυκούρας και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης Χρήστος Νάκος, ενώ πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πολίτες έδωσαν το παρών. Σήμερα, ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Πύλης.
Στον χαιρετισμό του, κ. Ντιντής χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα και σημείωσε πως μόνο με την γνώση αντιμετωπίζονται και επιλύονται τα προβλήματα, τονίζοντας πως η περιοχή μας διαθέτει πάρα πολλά πλατάνια, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Από την πλευρά του ο κ. Κουλουκούρας, επισήμανε την σοβαρότητα του προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον αφανισμό των πλατάνων, θα έχουν άμεσες συνέπειες στον άνθρωπο, διότι ρέματα, χείμαρροι και ποτάμια θα μείνουν χωρίς δέντρα στις όχθες τους, με προφανείς συνέπειες, σε περιόδους βροχοπτώσεων.
Ο κ. Νάκος, σημείωσε πως η ταυτοποίηση της ασθένειας στον Νομό μας έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια και έχει εξαπλωθεί στον περιοχή του Δήμου Πύλης, κυρίως στα όρια με τον ν. Άρτας, αλλά έχουν εντοπιστεί άρρωστα άτομα και στον Άγιο Βησσαρίωνα, αλλά πρωτίστως κατά μήκος των επαρχιακών οδών.
Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την μετάδοση
«Η μετάδοση της ασθένειας οφείλεται στον άνθρωπο» υπογράμμισε ο κ. Τσόπελας, εξηγώντας «οφείλουμε να επιδεικνύουμε την δέουσα προσοχή όταν κλαδεύουμε και γενικά ασχολούμαστε με τα πλατάνια, ιδίως οι υπηρεσίες ή οι εταιρείες που προβαίνουν σε κλαδέματα ή κοπές δέντρων».
«Πρέπει μετά από το κλάδεμα ή την κοπή, τα εργαλεία, πχ αλυσοπρίονο, να καθαρίζονται καλά από τα υπολείμματα, όπως το πριονίδι, και να απολυμαίνονται. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Χλωρίνη ή οινόπνευμα είναι αποτελεσματικά για να καταστρέψουν τον μύκητα. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια, από μολυσμένο πλάτανο θα αρρωστήσουν όλα τα επόμενα δέντρα στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις, με συνέπεια τον αφανισμό τους. Είναι πολύ απλό και πολύ μειωμένου κόστους» τόνισε ο κ. Τσόπελας, επισημαίνοντας πως αν δεν γίνουν αυτά, εκατομμύρια δέντρα θα χαθούν.
Όσον αφορά την προέλευση της ασθένειας, ο κ. Τσόπελας ενημέρωσε πως έχει προέλθει από την Αμερική, όταν οι ΗΠΑ κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μετέφεραν πολεμοφόδια στην Ευρώπη, συσκευασμένα σε ξύλινα κιβώτια, κατασκευασμένα και από πλάτανο. Η αρχή έγινε στην Ιταλία, όταν το 1943 αποβιβάστηκαν εκεί οι Σύμμαχοι και με τα χρόνια έχει εξαπλωθεί, καταστρέφοντας δάση πλατάνων, αφού μόλις το 1972 έγινε αντιληπτή η αιτία. Στην Ήπειρο έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά, οπότε στην Θεσσαλία, πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης, αφού θεραπεία δεν υπάρχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More