Nature

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από ΝΔ, ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ για να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις

Ζητούν την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019

Την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που οδηγούν σε νέες περικοπές των συντάξεων ζητούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε πρόταση νόμου, το ΚΚΕ τροπολογία, ενώ αντίστοιχη τροπολογία κατέθεσε και η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ στην τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σημειώνει:

«Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης. Ο ν. 4387/2016 με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019.Οι απώλειες για τους απόμαχους της δουλειάς συνεχίζονται δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδεύετε με νέα μέτρα για την κάλυψη των ματωμένων πλεονασμάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων».

Μητσοτάκης: Καταθέτουμε τροπολογία για τη σωτηρία των συντάξεων

«Καταθέτουμε τροπολογία. Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί είτε τη δικιά μας τροπολογία είτε αυτή της κυρίας Γεννηματά», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είστε υπερήφανος κ.Τσίπρα που χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης; Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση. Υποχρέωση μας να προστατεύσουμε το εισόδημα των συνταξιούχων αλλά αυτό θα γίνει όταν πάρει μπρος η ελληνική οικονομία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More