Nature

Ν.Δ.: Δεν είχαν ενημερωθεί για τους δύο στρατιωτικούς

Σαφή προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών και να καρπωθεί, ει δυνατόν, πολιτικά οφέλη από τον επαναπατρισμό τους, βλέπουν πηγές της Πειραιώς, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ν.Δ. εξαρχής, μέσω της δήλωσης του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκανε λόγο για «ένα χαρμόσυνο νέο», επιχείρησε να θέσει το θέμα στη «σωστή του διάσταση», εξαίροντας τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την «αξιοπρεπή στάση τους» και καλωσορίζοντάς τα στην πατρίδα. Πηγές του κόμματος σημείωναν ωστόσο πως η κυβέρνηση μάλλον «χάρηκε για τους λάθος λόγους» από εκείνους που θα έπρεπε. Για του λόγου το αληθές, παρέπεμπαν στο κυβερνητικό non paper, μέσω του οποίου το Μαξίμου «εξηγούσε» την «πορεία προς την απελευθέρωση», όπου μέσα από σειρά «επιχειρημάτων» εκπορευόταν τελικά το συμπέρασμα πως η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικών χειρισμών.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως ουδόλως συμμερίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά με επιχειρήματα, τα οποία αποδεικνύουν πως «στην κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για την επικείμενη αποφυλάκιση» ακόμη και λίγες ώρες πριν αυτή γίνει γνωστή από τα τουρκικά ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμιζαν πως μόλις ένα 24ωρο πριν από την απελευθέρωση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με γραπτή του εντολή προς τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διέρρευσε και στον Τύπο, ανακοίνωνε πως αναστέλλονται για το υπόλοιπο 2018 τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο αξιωματικών».

 

Από την αξιωματική αντιπολίτευση προσέθεταν μια σειρά δηλώσεων του αναπληρωτή ΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος στις 19 Ιουλίου δήλωνε πως δεν αποκλείει ακόμα και τη 18μηνη παραμονή των στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανουπόλεως, ενώ μόλις μία εβδομάδα πριν από την αποφυλάκισή τους σημείωνε πως ο χρόνος αποφυλάκισης παραμένει άγνωστος. Προς επίρρωσιν των ανωτέρω και της πλήρους άγνοιας που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επικείμενη αποφυλάκισή τους, από τη Ν.Δ. παραπέμπουν και στη προχθεσινή τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ο οποίος είπε πως πράγματι περίμενε αργότερα την αποφυλάκιση των δύο στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν πως η όλη αντιμετώπιση του θέματος από την κυβερνητική πλευρά αποτυπώνει έναν «πανικό» που υπάρχει στο Μαξίμου, να εργαλειοποιήσει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να «αποδράσει από το ευρύτερο δυσμενές κλίμα» από το οποίο δεν εξαιρείται ούτε η οικονομία, για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει με κάθε ευκαιρία.

Ενδεικτική είναι η προ ημερών τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία σημείωνε πως «η άμεση επίδραση της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποδεικνύεται δυστυχώς εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς». Αρμόδιες πηγές σημείωναν στην «Κ» πως η κριτική για θέματα οικονομίας θα συνεχιστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More