Nature

Οικονομική κρίση και “Καλλικράτης”

«Το ζήτημα με τους δήμους είναι πως βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, είναι ο 1ος “βαθμός” της πολιτείας στον οποίο απευθύνονται οι πολίτες, συνήθως παραπονούμενοι, διαμαρτυρόμενοι, αιτούμενοι και οργισμένοι. Είμαστε οι “σάκοι του μποξ”» αναφέρουν αυτοδιοικητικοί και σημειώνουν «και επιπρόσθετα έχουμε πληθώρα αρμοδιοτήτων, όχι όμως πόρους, μία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης και με τον “Καλλικράτη” το 2011».
Κονδύλια
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) 1ου βαθμού είναι οι πόροι, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά πολύ στα χρόνια της κρίσης, σε ποσοστό που φτάνει το 60%. Για παράδειγμα το 2010, οι ΣΑΤΑ(Συλλογικές Αποφάσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ήταν για τους επτά αυτοδιοικητικούς φορείς (δήμοι Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Αιθήκων και Πινδέων και κοινότητες Νεράιδας και Μυροφύλλου) που συνέστησαν τον Καλλικράτειο Πύλης 1,8 εκ. ευρώ, όμως το ο2014, για την ίδια περιοχή και τους ίδιους κατοίκους που περιλαμβάνονται στον ενιαίο Δήμο, είναι 340.000 και το 2013 ήταν 650.000!
Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι στις υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, κλπ) υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες, αποτελεί τον μόνιμο μεγάλο πονοκέφαλο των αυτοδιοικητικών, ιδίως των επικεφαλής των δήμων.
Όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει δήμαρχος, «από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τρία και πλέον χρόνια τώρα που έχουμε αναλάβει, δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε ούτε ένα νέο έργο. Όλα τα κονδύλια, που είναι “κουρεμένα”, διοχετεύονται σε επισκευές και σε παρεμβάσεις αποκατάστασης και πάλι δεν επαρκούν, αλλά χρειαζόμαστε και τις έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, που ευτυχώς έρχονται έγκαιρα» .
Προσωπικό
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι η έλλειψη προσωπικού, κατάσταση που επιχειρείται να βελτιωθεί με τους συμβασιούχους. Ειδικά οι περιφερειακοί δήμοι αντιμετωπίζουν ένα επιπρόσθετο θέμα με την θέληση υπαλλήλων να μετακινηθούν σε κεντρικούς δήμους, διότι μένουν στο αστικό κέντρο.
Αυτοδιοικητικοί ζητούν προσλήψεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό ή δεν είναι δυνατό να καλύψει όλες τις ανάγκες, αιτούνται μετακινήσεων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες σε δήμους, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Όπως σημείωσε αυτοδιοικητικός, «έχω 27 έργα και μόλις 12 μηχανικούς επιβλέποντες», ενώ ένας άλλος ανέφερε «με τρεις μηχανικούς, πάλι καλά τα πάμε με τόσα που έχουν να αντιμετωπίσουν».
“Καλλικράτης”
Τέλος, ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι οι πολύ μεγάλες εκτάσεις που έχουν στην αρμοδιότητά τους, ζήτημα που αφορά κυρίως τους Δήμους Καλαμπάκας (2ος σε έκταση στην Ελλάδα) και Πύλης(που αρχίζει από τον Καραβόπορο και τελειώνει στα όρια με τον ν. Άρτας).
«Τεράστιες εκτάσεις, τεράστια προβλήματα, λίγα κονδύλια, λίγο προσωπικό. Πώς να τα βγάλουμε πέρα;» υπογραμμίζουν αυτοδιοικητικοί και επισημαίνουν «ήταν λάθος ο χωροταξικός σχεδιασμός στον “Καλλικράτη” το 2011 για τον ν. Τρικάλων, καθώς θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί άλλοι 2-3 δήμοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More