Nature

Ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καλλιεργητική περίοδος και γεωπόνοι των αρμοδίων Υπηρεσιών επανέρχονται για πολλοστή φορά στο ζήτημα της ορθής χρήσης των φυτοφαρμάκων.
«Το έχουμε τονίσει πολλές φορές, όμως υποχρεούμαστε να το επισημαίνουμε στους παραγωγούς, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και του κινδύνου που ελλοχεύει τόσο για την υγεία των ίδιων των χρηστών, όσο και για την Δημόσια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον» υπογραμμίζουν γεωπόνοι.
«Χρήση φυτοφαρμάκων πρέπει να γίνεται βάσει των οδηγιών των γεωπόνων και τα σκευάσματα πρέπει αυστηρά να είναι εγκεκριμένα από το ΥΠΑΑΤ – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διαφορετικά μετατρέπονται σε παράγοντες πρόκλησης ασθενειών, ακόμη και θανατηφόρων. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα προστατευτικά μέσα, όπως μάσκα, γάντια κλπ» σημειώνουν γεωπόνοι.
«Τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για την αποδοτική καλλιέργεια, όμως μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Δεν είναι δυνατό να δηλητηριάζουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τα παιδιά μας. Και αν προκύψει κάποιο μικρό κέρδος την μία καλλιεργητική περίοδο από την υπερβολική χρήση ή την χρησιμοποίηση παράνομων σκευασμάτων, τις επόμενες χρονιές θα έχουμε δηλητηριασμένο έδαφος και γενικά περιβάλλον. Η φύση δεν προλαβαίνει να ανακυκλώσει τα χημικά, τα οποία σωρεύονται και κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Όλοι μας “πληρώνουμε” τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και κυρίως τα παιδιά μας» τονίζουν γεωπόνοι.
Οι επιδράσεις
Όσον αφορά τις επιδράσεις των φυτοφαρμάκων, γεωπόνοι παραθέτουν τα εξής:
-χρόνιες ασθένειες (νεφροπάθειας, ηπατολογικές βλάβες, νευροπαθείς, αιματολογικές επιδράσεις, ορμονικές διαταραχές. βλάβες των ματιών, του δέρματος και του γενετικού συστήματος) και καρκινογόνο δράση.
-επιδράσεις, στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, στην αναπαραγωγική ικανότητα, στη σεξουαλική συμπεριφορά και στο ανοσοποιητικό σύστημα,
Επίσης, σύμφωνα με μελέτες προκύπτει ότι:
-Κύρια οδός έκθεσης είναι από δέρματος
-Οι μεγαλύτερες ποσότητες γεωργικού φαρμάκου ανιχνεύονται πάντοτε στα χέρια και γύρω από τις κνήμες
-Η πίεση και ο τρόπος εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντας για τις εφαρμογές στα θερμοκήπια
-Στις περιπτώσεις που η κίνηση του ψεκαστή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ψεκασμό έχει μετρηθεί μείωση της έκθεσης μεγαλύτερη από 50%
-Η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι αποφασιστικής σημασίας για τον έλεγχο της εσωτερικής έκθεσης
-Η καλή συντήρηση μέσων ατομικής προστασίας αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More