Nature

Ο «χάρτης» των καλλιεργειών

Οι συνήθεις πλέον κυμάνσεις από καλλιέργεια σε καλλιέργεια καταγράφηκαν και στην περυσινή καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής(ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκη, έχουν μετακινηθεί γεωργοί από κάποιες καλλιέργειες σε κάποιες άλλες, μεταξύ του 2017 και του 2018, συνήθως για κάποιους λόγους, όπως η τιμή ενός προϊόντος.
Για τις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας, τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, ο κ. Γουγουλάκης παραθέτει τα εξής στοιχεία:
Το 2017 καλλιεργήθηκαν 23.751 στρέμματα σκληρού σιταριού στον Νομό μας, ενώ το 2018 28.083. Για τα λοιπά σιτηρά (μαλακό, κριθάρι κλπ) το 2017 60.725 και το 2018 52.978. Καλαμπόκι 83.320 πέρυσι και φέτος 75.320 και για το βαμβάκι το 2017 91.013 και το 2018 92.880. Τέλος για την μηδική (τριφύλλι) το 2017 90.416 και το 2018 88.500.
Αντίστοιχα οι εκτάσεις για το 2016 ήταν σκληρού σίτου 18.000 το 2016, λοιπά σιτηρά (μαλακό, κριθάρι, βρώμη κλπ) 70.000, καλαμπόκι (αραβόσιτος) 97.000 το και βαμβάκι, έναντι 95.000, ενώ μηδική 71.000 πήγαινε – έλα για το βαμβάκι, που παλιά ήταν ο λευκός χρυσός, παρά τις απώλειες που έχει τα περασμένα χρόνια και την κοστοβόρα καλλιέργειά του.
Στα σιτηρά, τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνεται προτίμηση σ’ αυτήν την καλλιέργεια, αφού αναβαίνει σταθερά, μάλλον λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής που έχει, παρά την χαμηλή του τιμή.
Στα λοιπά σιτηρά, υπάρχει μείωση, σταθερά στα 3 χρόνια αναφοράς, μάλλον της χαμηλής αξίας των προϊόντων, τα οποία, ειδικά για το μαλακό σιτάρι, πλήττονται και από εισαγωγές.
Όσον αφορά το καλαμπόκι, παρουσιάζει σταθερή πτώση από το 2016, λόγω της χαμηλής του τιμής και του μεγάλου κόστους καλλιέργειάς του, που ξεπερνάει τα 200 ευρώ στο στρέμμα.
Τέλος, η μηδική στην οποία κατέφυγαν πολλοί γεωργοί το 2017, φέτος παρουσίασε κάμψη, ίσως γιατί παλιοί παραγωγοί μεταστράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, αφού η συγκεκριμένη είναι πολυετής.
Τώρα, αναμένεται ο νέος χάρτης καλλιεργειών για το 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More