Nature

Παράταση για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων πράξεων

Παρατείνεται μέχρι στις 16 Οκτωβρίου 2018 η ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων πράξεων του Μέτρου 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων», που αφορά στις επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Υπομέτρο 4.2 του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2020, σύμφωνα με γεωπόνους.
Οι δικαιούχοι, για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων μπορεί να υποβάλλουν αιτήματα παράτασης κατάθεσης του φακέλου τελικής πληρωμής, επίσης μέχρι την ίδια καταληκτική ημερομηνία.
Το πρόγραμμα
Ο αγροδιατροφικός τομέας της Ελλάδας παρουσιάζει σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα που οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, τη χαμηλή, εν γένει, προστιθέμενη αξία στο προϊόν σε ποιότητα, συσκευασία, τυποποίηση και στην αδυναμία προώθησής του στις ξένες αγορές. Ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΣΣΑΑ 2007-2013 είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή και αγροδιατροφικού τομέα μέσα από την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Η μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων είναι δράσεις οι οποίες προσδίδουν αυξημένη προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα.
Στόχοι
Οι βασικοί στόχοι του Μέτρου είναι οι εξής:
1. Η βελτίωση στη μεταποίηση και εμπορία των πρωτογενών γεωργικών προϊόντων μέσω της στήριξης επενδύσεων του παρόντος μέτρου που αποσκοπούν:
στη βελτίωση της αποδοτικότητας στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας,
στην προώθηση της μεταποίησης της γεωργικής παραγωγής για ενθάρρυνση παραγωγής και αξιοποίησης μορφών ενίσχυσης ανανεώσιμης ενέργειας,
στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας,
στη διάνοιξη νέων ευκαιριών εξεύρεσης αγορών για τα γεωργικά προϊόντα,
2. Η επίτευξη υψηλών επιπέδων ποιότητας στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων
3. Η βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, της εργασιακής ασφάλειας, της υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων
4. Η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, μέσω της ανάπτυξης δικτύου μεταποίησης και εμπορίας τους.
Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι για όλες τις δράσεις της μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων θα γίνονται σεβαστές οι απαιτήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς των προϊόντων.
Πεδίο εφαρμογης και δρασεις
Η στήριξη παρέχεται για υλικές ή άϋλες επενδύσεις, οι οποίες βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και αφορούν:
στην μεταποίηση ή/και εμπορία προϊόντων που καλύπτονται από το παράρτημα Ι της συνθήκης (εξαιρουμένων των αλιευτικών)
στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών που συνδέονται με προϊόντα που καλύπτονται από το παράρτημα Ι της συνθήκης (εξαιρουμένων των αλιευτικών) και
στην τήρηση των κοινοτικών προτύπων που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη επένδυση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More