Nature

Πληρωμές για τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των επιλαχόντων Νέων Αγροτών,
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έκδοση της απόφασης για την ανακατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να γίνει και η σχετική μεταφορά πιστώσεων στον Οργανισμό Πληρωμών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις βλέπουν το θέμα να διευθετείται μέσα στον Αύγουστο.
Στον ν. Τρικάλων, έχουν ενταχθεί οι αρχικοί δικαιούχοι και οι «εν δυνάμει», δηλαδή 164 συνολικά και άλλοι 41 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο αυτών που έχουν αιτηθεί ένταξης, 205, ένας αριθμός, για τα δεδομένα της εποχής, ικανοποιητικός.
Η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ) «Νέοι Αγρότες», έχει ως φιλοσοφία την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων παραγωγών κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης από μισής Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής ή της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά: κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.
Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις ενώ η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου αγρότη στο μέτρο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More