Nature

Πληρώνονται ενισχύσεις

Το “χρώμα του χρήματος” βλέπουν μέσα στον τρέχοντα μήνα πολλοί παραγωγοί, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωράει σε αποδόσεις ενισχύσεων, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού.
Η αρχή γίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα με τις διορθωτικές πληρωμές του έτους 2018, που αφορούν υπόλοιπα εξισωτικής 2017-2018 ευρώ και υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης 2018.
Παράλληλα, δροµολογείται και η εκκαθάριση των συνδεδεµένων του 2017, ώστε να ξεκινήσει µετά η σταδιακή διαδικασία πίστωσης των συνδεδεµένων του 2018, μ’ αυτή του βαμβακιού να εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες για την ώρα, σχετικά με την συνδεδεμένη βάμβακος, κάνουν λόγο για περισσότερα από το 2017 δηλωµένα στρέµµατα και πιθανή µείωση της τιµής της ενίσχυσης από την περσινή των 72 ευρώ το στρέµµα.
Στις πρώτες ενισχύσεις που αναµένεται να πιστωθούν είναι αυτές που δεν χρειάζεται να καταγραφούν και να διασταυρωθούν οι παραδόσεις ποσοτήτων από την πλευρά των παραγωγών και ειδικότερα το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, µηδική και τριφύλλια, όσπρια, καρποί µε κέλυφος και σπαράγγια.
Όσον αφορά τις τιμές για τις συνδεδεμένες, φαίνεται πως οι περισσότερες θα κινηθούν λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα
Όπως έχει σημειώσει ο διευθυντής Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Βαλιώτης για το κατώτατο όριο(πλαφόν), λαμβάνονται υπόψη από τον Οργανισμό τα εξατομικευμένα πορίσματα των ζημιών του ΕΛΓΑ για την απόδοση της συνδεδεμένης και ως παράδειγμα ανέφερε πως εφόσον ο Ασφαλιστικός Οργανισμός έχει κρίνει πως μία καλλιέργεια έχει υποστεί 100% ζημιά, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται, ενώ αν αποφανθεί σε μικρότερο ποσοστό, ίσως αυτή χαθεί, ίσως όχι, διότι εξαρτάται από τον μέσο όρο στον Νομό της τελευταίας τριετίας στην απόδοση, ωστόσο το “μέτρο” γι’ αυτόν είναι σχετικά υψηλό, οπότε, ακόμη και 50% απώλειες είναι εφικτό να δώσουν την επιδότηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More