Nature

Πληρώνουν τα αγροτοπεριβαλλοντικά

Αρχίζουν οι πληρωμές για τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα, το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η αρχή γίνεται με την βιολογική κτηνοτροφία, για την οποία θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο 75% του ποσού ενίσχυσης των δικαιούχων.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες πληρωμές, οι πιστώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες αφορούν τέσσερα ακόμα προγράµµατα, την προκαταβολή της μείωσης της νιτρορύπανσης (για την οποία ο ν. Τρικάλων έχει βρεθεί εκτός), τη δεύτερη δόση για τη βιολογική γεωργία, το Κοµφούζιο κ.α.
Ιδιαίτερη έμφαση
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα στο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2020, σύμφωνα με γεωπόνους. Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης «τρέχουν» ήδη από το Γ’ ΚΠΣ (2000 – 2006), συνεχίστηκαν στον ΕΣΠΑ (2007 – 2013) και θα υπάρξουν προκηρύξεις και στην νέα προγραμματική περίοδο (2015 – 2020), στην οποία φαίνεται πως θα είναι ενισχυμένα από πλευράς χρημάτων, με σκοπό, είτε την ένταξη περισσότερων παραγωγών, είτε την μεγαλύτερη ενίσχυση όσων ενταχθούν αναφέρουν γεωπόνοι.
Ωστόσο, τονίζουν παραγωγοί, πριν αρχίσουν να προκηρύσσονται τα νέα αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα και ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης κλπ, το ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) οφείλει να εξοφλήσει ότι οφείλει από τις επιδοτήσεις παλαιότερων ετών και επίσης πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις στην απόδοση των ενισχύσεων, διότι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν ακόμη μία φορά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.
Τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα
Όσον αφορά τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα του ΕΣΠΑ γενικά, τα σημαντικότερα που έχουν προκηρυχθεί είναι τα εξής:
– Βιολογική Γεωργία: Πρόκειται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων και τήρηση των κατευθύνσεων και προδιαγραφών παραγωγής που έχει θέσει η ΕΕ. Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου επιτυγχάνεται η εγγύηση της ποιότητας στους καταναλωτές, η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών(προστιθέμενη αξία), η προστασία των φυσικών πόρων ,η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη.
– Βιολογική Κτηνοτροφία: Πρόκειται για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, με την τήρηση των κατευθύνσεων και προδιαγραφών παραγωγής της ΕΕ. Και σ’ αυτό το μέτρο τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι όμοια με αυτά της Βιολογικής Γεωργίας.
– Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών: Στοχεύει στη μείωση του προβλήματος των νιτρικών με συνδυασμό αμειψισποράς-αγρανάπαυσης και μείωσης των λιπαντικών μονάδων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
– Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων: Μέτρο για τη στήριξη των γεωργών προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφαλείας, με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και των παραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More