Nature

Πρακτικές βαμβακοκαλλιέργειας

Μέριμνα για μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον ν. Τρικάλων, της βαμβακοκαλλιέργειας, λαμβάνεται από την Διεύθυνση Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής(ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων, παρέχοντας οδηγίες για τις βαμβακοφυτείες.
Σκοπός είναι η οι βαμβακοπαραγωγοί να βελτιστοποιήσουν τις καλλιεργητικές τους μεθόδους, αποκομίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επισημαίνει ο ΔΑΟΚ Εμμανουήλ Γουγουλάκης.
Κατά την κρίσιμη περίοδο της βαμβακοκαλλιέργειας, δηλαδή από τώρα έως στα μέσα περίπου του Αυγούστου, η ΔΑΟΚ τοποθετεί ειδικές παγίδες σε επίκαιρα σημεία από την Βασιλική μέχρι την Πηνειάδα, δηλαδή την βαμβακοπαραγωγό ζώνη, προκειμένου να μετράει τον αριθμό του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, ώστε να ενημερώνει έγκαιρα τους παραγωγούς για τα μέτρα αντιμετώπισής των, πρακτική που εντάσσεται στον προαναφερθέντα στόχο.
Μιλώντας ο κ. Γουγουλάκης για τις αποδώσεις των βαμβακοκαλλιεργειών μέχρι τώρα, αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε πρώιμη σπορά, λόγω των καιρικών συνθηκών του Απριλίου, οι οποίες στην συνέχεια βοήθησαν για την ομαλή ανάπτυξη του βαμβακιού. Στην παρούσα περίοδο οι βαμβακοφυτείες, στην πλειονότητά τους, βρίσκονται στο στάδιο πριν την έναρξη εμφάνισης των πρώτων χτενιών.
Ο κ. Γουγουλάκης σημειώνει πως από επιτόπιες επισκέψεις γεωπόνων της Υπηρεσίας σε βαμβακοκαλλιέργειες, παρατηρήθηκαν, σποραδικά, μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλουν τα νεαρά φυτά, όπως αφίδες, θρίπες, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις με έντονη προσβολή αφίδων, έγιναν ψεκασμοί.
Συστάσεις για καλλιεργητικές πρακτικές
Ο κ. Γουγουλάκης τονίζει πως η ΔΑΟΚ συστήνει τα εξής στην καλλιεργητική πρακτική στις βαμβακοφυτείες:
Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προς αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις, επειδή την περίοδο αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται τα ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν τους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) του βαμβακιού.
Αυτή την περίοδο τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι είναι κυρίως: αφίδες, θρίπες τετράνυχοι που προκαλούν συστροφές φύλλων, κατσάρωμα, φυλλόπτωση, σχισίματα κλπ.
Οι βαμβακοπαραγωγοί να παρακολουθούν 1-2 φορές την εβδομάδα τις φυτείες προκειμένου να διαπιστώνουν τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί είναι κοντά στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:
Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε όταν προκαλείται φυλλόπτωση και οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.
Αφίδες: Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 ή περισσότερες μέρες, με κατώτερο όριο επέμβασης: 25 άτομα αφίδων κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.
Θρίπες: Γενικά δεν απαιτείται χημική επέμβαση, αφενός μεν διότι τα προσβεβλημένα φυτά ανακάμπτουν από την προσβολή, αφετέρου δε με την χρήση εντομοκτόνων εξολοθρεύονται τα ωφέλιμα έντομα.
Λύγκος: Το κατώτερο όριο επέμβασης είναι τα 5 άτομα ανά 100 φυτά κ.μ.ο.
Ψεκασμοί
Στην συνέχεια ο κ. Γουγουλάκης, αναφερόμενος στους ψεκασμούς υπογραμμίζει: Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης φυτοπροστατευτικών για τη δοσολογία, τη συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής καθώς και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More