Nature

Προετοιμάζονται επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση θα δημιουργηθούν, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πιστοποίησης βοτάνων για τον ν. Τρικάλων, που «τρέχει» το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον οργανισμό «ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκο, προωθούνται προς πιστοποίηση τοπικού προϊόντος επτά βότανα, μεταξύ των οποίων είναι ασφαλώς η ρίγανη, το μπιτούνι, το τσάι του βουνού, η άγρια τριανταφυλλιά κλπ.
Η παραγωγή ρίγανης στον Νομό μας, από μόνη της μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, ωστόσο, το Επιμελητήριο την συσχετίζει και με την πρωτοβουλία να χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ(Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) το Τρικαλινό λουκάνικο επισημαίνει ο κ. Γιαγιάκος, εξηγώντας πως η χρήση του Τρικαλινού βοτάνου, ως πιστοποιημένου, στην παρασκευή του συγκεκριμένου προϊόντος μεταποίησης, θα αποτελέσει ένα ακόμη «όπλο» για την επιτυχημένη προώθησή του.
Πάντως, πολλά υποσχόμενο για «να κάνει την διαφορά» είναι το άγριο τριαντάφυλλο, το οποίο είναι εντελώς αναξιοποίητο υπογραμμίζει ο κ. Γιαγιάκος, προσθέτοντας πως μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, ζήτηση και άρα επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Γιαγιάκος τονίζει τις δυνατότητες που έχει ο τόπος στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες δεν πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτες, ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης και υπογραμμίζει πως η αγροτική παραγωγή είναι ο μόνος ουσιαστικά κλάδος της οικονομίας που παράγει.
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους ενασχολούμενους μ’ αυτήν, δημιουργώντας και παράγοντας συνθήκες ανάπτυξης, που μεσομακροπρόθεσμα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλους παράγοντες.
Επίσης, η στροφή του ενεργού, εργασιακά, πληθυσμού του Νομού σε άλλες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, από αυτές που ασκούνται μέχρι τώρα, είναι ο μόνος, τουλάχιστον εύλογος και προφανής, τρόπος πάταξης της ανεργίας, αύξησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, δεν αρκεί να υπάρξουν ποιο πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά πιο ποιοτικοί και ανταγωνιστικοί, εκμεταλλευόμενοι και άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή τωναρωματικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More