Nature

Προς αξιολόγηση για τα σχέδια βελτίωσης

Σε αναμονή του ανοίγματος του Πληροφορικού Συστήματος Εφαρμογής από το ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) βρίσκονται οι αξιολογητές στις Διευθύνσεις Αγροτικής ανάπτυξης (ΔΑΟ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αρχίσουν τις αξιολογήσεις των φακέλων για τα σχέδια βελτίωσης.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκης, ενημερώνει πως έχει καταρτιστεί το Μητρώο Αξιολογητών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο οποίο περιλαμβάνονται 66 συνολικά άτομα, εκ των οποίων 10 Τρικαλινοί και Τρικαλινές.
Όσον αφορά τους φακέλους των Τρικαλινών υποψηφίων προς ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, ο κ. Γουγουλάκης αναφέρει πως έχουν υποβάλλει αιτήσεις 137 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, η αξιολόγηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα, ενώ στα Τρίκαλα θα γίνει 353 Λαρισαίων, καθώς απαγορεύεται η συγκεκριμένη διαδικασία να λαμβάνει χώρα εντός Νομού.
Όταν αξιολογηθούν οι Τρικαλινοί φάκελοι, θα επιστρέψουν στον Νομό μας από την Λάρισα για να περάσουν από τις ήδη συσταθείσες τριμελείς Γνωμοδοτικές Επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από γεωπόνους και μηχανικούς σημειώνει η προϊσταμένη Φυτικής Παραγωγής της ΔΑΟ της ΠΕ Τρικάλων Ρένα Καραβασίλη.
Η ολοκλήρωση των προαναφερθεισών διαδικασιών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τα Σχέδια Βελτίωσης
Στόχος του μέτρου είναι ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, με στόχο τη στροφή προς την ποιότητα, τα βιολογικά προϊόντα και τη διαφοροποίηση της εκμετάλλευσης σε τομείς όπως τα μη εδώδιμα (non-food) και ενεργειακά φυτά και βελτιώνοντας το καθεστώς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων.
Το Μητρώο
Για το ζήτημα του Μητρώου ισχύουν τα εξής: «Σε κάθε Περιφέρεια δύναται να συσταθεί Μητρώο Αξιολογητών με απόφαση του Περιφερειάρχη. Σε αυτό συμμετέχουν, μετά από δική τους αίτηση, υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφέρειας των Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των σχετικών ειδικοτήτων σε συνέχεια πρόσκλησης που εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη ύστερα από εισήγηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας που ορίστηκε δικαιούχος ενεργειών τεχνικής βοήθειας του ΠΑΑ.
Για την εξέταση των αιτημάτων εγγραφής στο μητρώο δύναται να συσταθεί με απόφαση Περιφερειάρχη επιτροπή αξιολόγησης αιτημάτων. Μέσω του Μητρώου Αξιολογητών δύναται να πραγματοποιούνται όλα τα στάδια της αξιολόγησης (αξιολόγηση, Γνωμοδοτική επιτροπή, επιτροπή ενστάσεων) των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More