Nature

Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας

Παράταση έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2018 πήραν οι αιτήσεις για το Μέτρο 5.1 που αφορά την ενίσχυση για αντιχαλαζική προστασία.
To Μέτρο 5.1 του ΠΑΑ(Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014 – 2020 ενισχύει την εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης ζημιών, όπως αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα.
«Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η καταστολή έντονων καιρικών φαινομένων και η μείωση των επιπτώσεών των στις καλλιέργειες, συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου» αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ.
Το πρόγραμμα αυτό, που αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 35 χρόνια σε περιοχές και του ν. Τρικάλων, αλλά και των όμορων Λάρισας και Καρδίτσας, όπως επίσης και στην Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα, καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5,2 εκ. στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,5 εκατ. στρέμματα περίπου, στην Κεντρική Ελλάδα.
Ο ΕΛΓΑ είναι ο φορέας που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, το οποίο μάλλον από σήμερα η πρόσκλησή του μεταβιβάζεται στην Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014-2020.
Η διαφορά με τα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος είναι ότι η επιδότηση από το 60% τώρα θα φτάνει έως το 80% για τους μεμονωμένους αγρότες και στο 100% για τα συλλογικά σχήματα. Οι αιτήσεις στήριξης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 100.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα έως 1.000.000 ευρώ.
Οι επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται είναι:
• Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από παγετό, χαλάζι και βροχή
• Γενικές δαπάνες (σύμβουλοι, μηχανικοί κ.λ.π.) σχετικές με την επένδυση.
Η επιλογή των αιτήσεων που θα επιδοτηθούν θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, με μέγιστη βαθμολογία τα 100 μόρια και ελάχιστη τα 40. Προβάδισμα θα δίνεται σε νέους αγρότες, συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) και σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More