Nature

Πρόγραμμα δασώσεων

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις για το πρόγραμμα δασώσεων στο Δασαρχείο Τρικάλων, προκειμένου να λάβουν τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, σύμφωνα με τον δασάρχη Χρήστο Κουλουκούρα.
Υπάρχει και η δυνατότητα οι σχετικές αιτήσεις να υποβληθούν και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο, θα υπάρξει περικοπή στην ενίσχυση επισημαίνει ο κ. Κουλουκούρας.
Όσον αφορά τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι τα εξής:
– Δήλωση εφαρμογής την οποία μπορούν νε εκτυπώσουν μέσω του πιστοποιημένου φορέα στον οποίο υπέβαλλαν την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης έτους 2018 (δήλωση ΟΣΔΕ).
– Το τμήμα της ενιαίας δήλωσης που αφορά στα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της δάσωσης (όχι ολόκληρη την δήλωση ΟΣΔΕ).
– Την πρώτη σελίδα της ενιαίας δήλωσης στη οποία φαίνονται τα στοιχεία του επενδυτή.
– Φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού ή της ταυτότητας αν υπάρχουν αλλαγές.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μη υποβολή της δήλωσης εφαρμογής για ένα έτος έχει σαν συνέπεια την μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης ενώ η επανάληψη της μη υποβολής το επόμενο έτος θεωρείται ως μονομερής διακοπή της επένδυσης και συνεπάγεται την επιστροφή μέρους του ποσού των ενισχύσεων που μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν. Για την καταβολή της ετήσιας πριμοδότησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι ενημέρωση μέσω του ΚΕΠΠΥΕΛ του Μητρώου Αγροτών.
Το πρόγραμμα
Στην προστασία του περιβάλλοντος και έμμεσα στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στοχεύει το πρόγραμμα δάσωσης, που έχουν εφαρμόσει η Διεύθυνση Δασών ν. Τρικάλων και τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας.
«Ζούμε σε κρίσιμες εποχές για τον πλανήτη εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστροφής των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικά, που είναι αποτέλεσμα κυρίως της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας και βιομηχανίας, αλλά και της αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών αυτού» επισημαίνουν δασολόγοι και προσθέτουν «ρυπογόνες βιομηχανίες, μέσα μεταφοράς, πυρηνικά κ.α συνέβαλλαν και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό και των άλλων ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο περιβάλλον, στην έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων δηλητηριωδών αερίων, βασικών υπευθύνων στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου».
«Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι:
α) η υπερθέρμανση του πλανήτη,
β) οι κλιματικές αλλαγές,
γ) η επίδραση στην εξαφάνιση ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου κ.α.» τονίζουν δασολόγοι και υπογραμμίζουν «στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των εξ αυτού συνεπειών η Δασολογική Επιστήμη προβάλλει και επικουρεί το δάσος ως κυριότερο μέσο ρύθμισης του φυσικών διεργασιών και τούτο διότι είναι γνωστό σε όλους ότι το δάσος επιδρά καθοριστικά στον πλανήτη και ο ρόλος του είναι αναντικατάστατος. Γνωστές είναι ακόμη και οι πλείστες ωφέλειες του, τόσο σε αγαθά, όσο και σε υπηρεσίες περιβαλλοντικές και αξιοποιήσιμες τουριστικά και εμπορικά, προσφέρει εργασία και συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More