Nature

Πρόγραμμα «Συνεργασία»

Έως και τις 3 Σεπτεμβρίου 2018 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για την 1η Δράση του Μέτρου 16 «Συνεργασία», η οποία ενισχύει την σύσταση επιχειρησιακής ομάδας (αγροτών – φορέων) με 5.000 ευρώ.
Οι επιχειρησιακές ομάδες, πρέπει να αποτελούνται από δύο τουλάχιστον μέλη, το ένα εκ των οποίων να είναι γεωργός, κτηνοτρόφος ή μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτών (π.χ. ομάδες παραγωγών). Τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να είναι, ερευνητικοί φορείς, επιχειρήσεις που εμπλέκονται στους τομείς της γεωργίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στη συνέχεια και σε ένα περίπου μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία αυτής της προκήρυξης θα ξεκινήσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τη 2η Δράση που ενισχύει με 145.000 έως και 445.000 ευρώ την εφαρμογή των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων.
Τα υπομέτρα της «Συνεργασίας»
Το μέτρο της «Συνεργασίας» έχει δύο υπομέτρα το 16.1-16.2: για την «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και το υπομέτρο 16.1-16.5: για την «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή».
Το υπομέτρο 16.1-16.2 περιλαμβάνει:
Δράση 1: «Ίδρυση (δυνητικών) Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και
βιωσιμότητα της γεωργίας» και
Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για
την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας»
Το υπομέτρο 16.1-16.5 περιλαμβάνει:
Δράση 1: «Δημιουργία συνεργασιών, ίδρυση Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ, με σκοπό την προώθηση
δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή
στην κλιματική αλλαγή».
Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση
δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή
στην κλιματική αλλαγή».
Επιλέξιμες δαπάνες
Στα πλαίσια της 2ης Δράσης επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για:
• Το κόστος μίσθωσης – χρήσης μηχανημάτων, εδαφών και λοιπών παγίων
• Το προσωπικό και αμοιβές ορκωτού λογιστή / ελεγκτή
• Την προώθηση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου
• Αναλώσιμα
• Έμμεσες λειτουργικές δαπάνες
• Επενδυτικές δαπάνες, αγοράς κτηρίου, εξοπλισμού και λογισμικού διαχείρισης για τις περιπτώσεις υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 4 (Σχέδια βελτίωσης και Μεταποίηση)
Ενισχύσεις
Η οικονομική στήριξη και για τη 1η Δράση χορηγείται κατ’ αποκοπή για την οργάνωση και σύσταση της συνεργασίας, και είναι τα 5.000 ευρώ.
Ενώ για τη Δράση 2 το ανώτερο όριο στήριξης είναι τα 145.000, 295.000 και 445.000 ευρώ όταν η συνεργασία γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας, χώρας, και ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη αντίστοιχα. Στα πλαίσιο της υλοποίησης του Μέτρου 16 είναι δυνατόν να χορηγηθεί προκαταβολή του 50% των δαπανών σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1305/2013.
Τόσο για τη 1η όσο και για τη 2η Δράση η χρηματοδότηση της επιχειρησιακής ομάδας είναι σε ποσοστό 100%, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν παραγωγική επένδυση που αφορά τα σχέδια βελτίωσης ή το πρόγραμμα μεταποίησης. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά ενίσχυσης είναι προσαυξημένα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και εφόσον το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπερνά το 90%

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More