Nature

Πρότυπο σχολείο- κέντρο ερευνών για δεντροκαλλιέργειες

Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον ν. Τρικάλων καταρτίζει προτάσεις το Επιμελητήριο Τρικάλων, τις οποίες θα καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ) και σε άλλα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Βασίλη Γιαγιάκο.
Μεταξύ των προτάσεων με ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτή της δημιουργίας πρότυπου κτήματος δεντροκαλλιεργειών επισημαίνει ο κ. Γιαγιάκος, εξηγώντας πως πρόκειται ουσιαστικά για εγχείρημα δημιουργίας εκπαιδευτικού καλλιεργητικού κέντρου, ενός σχολείου δεντροκομίας.
«Σ’ αυτό θα εγγράφονται και θα μαθητεύουν καλλιεργητές ή κάποιοι που επιθυμούν να γίνουν, αλλά και άλλοι που θέλουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα» σημειώνει ο κ. Γιαγιάκος και προσθέτει «στόχος είναι να αποφοιτούν καλλιεργητές και εργάτες καλλιεργειών εκπαιδευμένοι και ειδικευμένοι, ώστε να παράγονται ποιοτικά προϊόντα. Θα μάθουν να κλαδεύουν, να αρδεύουν, να λιπαίνουν και γενικά να καλλιεργούν στο κτήμα αυτό, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και έρευνα από το επιστημονικό προσωπικό» υπογραμμίζει ο κ. Γιαγιάκος, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί και στο ΥΠΑΑΤ και στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενταχθεί στο σύστημα εκπαίδευσης.
Παράλληλα, το Επιμελητήριο επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου, οι οποίες θα κοινοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Γιαγιάκος τονίζει τις δυνατότητες που έχει ο τόπος στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες δεν πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτες, ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης και υπογραμμίζει πως η αγροτική παραγωγή είναι ο μόνος ουσιαστικά κλάδος της οικονομίας που παράγει.
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους ενασχολούμενους μ’ αυτήν, δημιουργώντας και παράγοντας συνθήκες ανάπτυξης, που μεσομακροπρόθεσμα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλους παράγοντες.
Επίσης, η στροφή του ενεργού, εργασιακά, πληθυσμού του Νομού σε άλλες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, από αυτές που ασκούνται μέχρι τώρα, είναι ο μόνος, τουλάχιστον εύλογος και προφανής, τρόπος πάταξης της ανεργίας, αύξησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, δεν αρκεί να υπάρξουν ποιο πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά πιο ποιοτικοί και ανταγωνιστικοί, εκμεταλλευόμενοι και άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή των αρωματικών φυτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More