Nature

Σε χαμηλά επίπεδα οι πληθυσμοί

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι πληθυσμοί του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες του ν. Τρικάλων την τρέχουσα και την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκη.
Ως εκ τούτου δεν απειλούνται οι βαμβακοκαλλιέργειες απ’ αυτά τα δύο έντομα στην παρούσα φάση και ασφαλώς δεν χρειάζονται ψεκασμοί τονίζει ο κ. Γουγουλάκης.
Η ΔΑΟΚ, όπως κάθε χρόνο, έχει τοποθετήσει παγίδες γι’ αυτά τα δύο έντομα, από την Πηνειάδα μέχρι την Βασιλική (ζώνη βαμβακοκαλλιέργειας), 28 για το πράσινο και 20 για το ρόδινο, από 20 Ιουνίου.
Στις μετρήσεις των πληθυσμών των δύο επιβλαβών εντόμων της ΔΑΟΚ, καταγράφηκε μία μικρή αύξηση στις συλλήψεις στις παγίδες στις 3-4 Ιουλίου, όμως σ’ αυτές στις 10-11 Ιουλίου σημειώθηκε μεγάλη πτώση, ιδίως στην περιοχή της Πηνειάδας, που οφείλεται στην αλλαγή γενιάς (2η γενιά) και σε ψεκασμούς των γεωργών. Η κρίσιμη περίοδος για το πράσινο σκουλήκι θα είναι από 20 Ιουνίου έως 10 Αυγούστου, δηλαδή στην 3η γενιά.
Προσοχή στους ψεκασμούς
Ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια οφείλουν να επιδεικνύουν οι γεωργοί κατά τους ψεκασμούς στις βαμβακοφυτείες τους ενάντια στο πράσινο και στο ρόδινο σκουλήκι, τονίζει ο κ. Γουγουλάκης.
«Η Υπηρεσία μας έχει γενικά διαπιστώσει σε παλαιότερες καλλιεργητικές περιόδους πραγματοποίηση ψεκασμών σε ακατάλληλο χρονικό διάστημα της ημέρας, αλλά και με λανθασμένες μεθόδους, που σημαίνει αφενός μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και αφετέρου παράπλευρες απώλειες» σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης, εξηγώντας «ψεκάζουν για παράδειγμα το μεσημέρι, που όχι μόνο αντενδείκνυται επιστημονικά, αλλά είναι και ασύμφορο για τους ίδιους τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς σπαταλούν πόρους. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιδρούν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και επιπρόσθετα ζημιώνουν την μελισσοκομία, από την οποία επωφελούνται τα μέγιστα οι γεωργοί, εντελώς δωρεάν. Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται μετά τις 7μμ και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο: Σε καθορισμένο ύψος πάνω από την φυτεία και με συγκεκριμένη πίεση. Διαφορετικά, πάλι έχουμε σπατάλη πόρων, η οποία τελικά ζημιώνει οικονομικά τον ίδιο τον παραγωγό».
Πρώτα μέτρηση, μετά ψεκασμός
«Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση ψεκασμών, οι οποίοι πραγματοποιούνται, εφόσον χρειαστεί, ανά 15 ημέρες. Ψεκασμός χρησιμοποιείται μόνο όταν ο βαμβακοπαραγωγός μετρήσει ανά 100 φυτά στην γραμμή, 4-5 προνύμφες για το πράσινο σκουλήκι» ενημερώνει ο κ. Γουγουλάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More