Nature

Στήριξη στο συνεταιριστικό κίνημα

Η Κυβέρνηση στηρίζει τα συνεταιριστικά κινήματα και ασφαλώς και τις συνεταιριστικές τράπεζες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, στην χθεσινή του επίσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα.
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην πόλη μας, 5-6/7, ο κ. Χαρίτσης, επισκέφτηκε χθες και δύο επιτυχημένες επιχειρήσεις, το αποσταγματοποιείο – οινοποιείο «ΤΣΙΛΙΛΗ» και την «ΒΙΟΛΑΝΤΑ», που παρασκευάζει μπισκότα, γλυκίσματα και άλλα συναφή προϊόντα, από τις οποίες έμεινε εντυπωσιασμένος.
Τον Υπουργό συνόδευαν ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Νταούλας και οι βουλευτές Τρικάλων του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης.
Σταθερά συνεταιριστική και ανοδική πορεία
Στην Συνεταιριστική Τράπεζα, ο Υπουργός και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων είχαν συνεργασία με τον πρόεδρο του πιστωτικού ιδρύματος Αναστάσιο Λάππα και στελέχη της επιχείρησης.
Ο κ. Λάππας ενημέρωσε τον κ. Χαρίτση για την πορεία της Τράπεζας, σημειώνοντας πως διαθέτει 13.510 συνεταιριστές, πάνω από 81 άτομα προσωπικό και έχει καταφέρει μέσα στην κρίση, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί, παρουσιάζοντας άνοδο σε όλα τα μεγέθη, όπως στο κεφάλαιο κατά 24%, ενώ έχει δημιουργήσει δίκτυο σε όλη την Θεσσαλία, έχοντας 10 καταστήματα, εκ των οποίων 2 στην Λάρισα, 2 στον Βόλο και 1 στην Καρδίτσα.
«Δεν ξεπερνάμε ποτέ τον δανεισμό που διαθέτουμε από το 100% των καταθέσεών μας και στηρίζουμε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεταποίηση που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των χορηγήσεών μας. Επιπρόσθετα, το 2017 έχουμε πραγματοποιήσει ρεκόρ πανελλαδικό στις καταθέσεις και στις χορηγήσεις και χωρίς στήριξη από μηχανισμούς, όπως ο ELA» δήλωσε ο κ. Λάππας.
«Και όλα αυτά ενώ οι εποπτικοί θεσμοί του τραπεζικού συστήματος επιθυμούν την συρρίκνωσή του» τόνισε ο κ. Λάππας, εξηγώντας «αν υπάρξει ολιγοπώλιο στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή παραμείνουν μόνο οι συστημικές, θα υπάρξουν και εναρμονισμένες πρακτικές και συντονισμένες ενέργειες, αλλά και προτιμήσεις για χορηγήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με την ύπαρξη των συνεταιριστικών τραπεζών, αυτά δεν θα υπάρχουν. Η Κυβέρνηση εργάστηκε και πέτυχε στην στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών».
Στήριξη του παράλληλου τραπεζικού συστήματος
«Συνεργατισμός – ισονομία – δημοκρατία, είναι το τρίπτυχο που κάνει πράξη το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο στηρίζουμε» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ένα συνεταιριστικό σχήμα αναπτύσσεται σταθερά, χωρίς υπερβολές.
«Θέλουμε το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο εξάλλου υπάρχει στις χώρες της ΕΕ, παράλληλα με το συστημικό. Το παράλληλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες » σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και επισήμανε «αποκρούσαμε τις λογικές ύπαρξης μόνο συστημικών τραπεζών. Θέλουμε και διεκδικούμε ισχυρό συνεταιριστικό τραπεζικό σύστημα υγιές που να δίνει έμφαση στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία γενικά».
«Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίζουμε το συνεταιριστικό κίνημα και να αναπτυχθεί» δήλωσε ο Υπουργός.
Στην «ΤΣΙΛΙΛΗΣ» και στην «ΒΙΟΛΑΝΤΑ»
Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την «ΤΣΙΛΙΛΗΣ», όπου ο κ. Τσιλιλής τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, μιλώντας παράλληλα για τα προβλήματα του κλάδου, όπως ο ΦΠΑ κ.α.
Ο Υπουργός εντυπωσιάστηκε από την πορεία και την δυναμική της επιχείρησης και σημείωσε πως θα εξεταστούν τα ζητήματα.
Τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Υπουργού στα Τρίκαλα, ήταν η «ΒΙΟΛΑΝΤΑ».
Ο επικεφαλής της επιτυχημένης επιχείρησης Κωνσταντίνος Τζιορτζιώτης, παρουσίασε την πορεία της μονάδας, επισημαίνοντας πως το 30% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης εκδήλωσε τον θαυμασμό του για την πορεία της επιχείρησης, ενώ μίλησε για εξέταση των θεμάτων που βάζουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More