Nature

Στασιμότητα στην αγορά

Συνεχίζεται η στασιμότητα στην αγορά κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων(ΕΣΤ) και αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ Χρήστο Μπλουγούρα.
«Παραδοσιακά βέβαια ο Σεπτέμβριος είναι ένας κακός μήνας για το εμπόριο, όμως, ακολουθώντας την πορεία του τρέχοντος έτους, και η περίοδος που διανύουμε είναι αποκαρδιωτική» σημειώνει ο κ. Μπλουγούρας, τονίζοντας «εξαιρούνται ασφαλώς τα σχολικά είδη, μία ειδική αγορά που επηρεάζει ανέκαθεν τους άλλους κλάδους του εμπορίου, αφού εισοδήματα διατίθενται κατά απόλυτη προτεραιότητα σ’ αυτά τα είδη. Επιπρόσθετα και η πανήγυρη προκαλούσε πάντα, ακόμη και στις καλές εποχές, πτώση στην ζήτηση, κάτι που τώρα, στην εποχή της κρίσης φαίνεται και επηρεάζει πιο πολύ».
Όπως σημειώνουν έμποροι, «έχουμε φτάσει πλέον στο μηδέν. Η ζήτηση ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και τα έσοδά μας ανεπαρκή να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας. Αφήνουμε απλήρωτο τον ΕΦΚΑ και έχουμε τις οικογένειές μας ανασφάλιστες, αλλά η άλλη λύση είναι να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Επιπρόσθετα, η υπερβολική και αβάσταχτη φορολόγηση δεν μας επιτρέπει να πάρουμε ανάσα».
«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και όσοι έχουν λίγα, είναι επιφυλακτικοί στο να τα ξοδέψουν, οπότε η αγορά έχει παγώσει» υπογραμμίζουν έμποροι, σημειώνοντας «η κυβέρνηση και η τωρινή αλλά και αυτές που πέρασαν στην κρίση και ασφαλώς και αυτές που θα ακολουθήσουν, οφείλει να διοχετεύσει ρευστό τώρα, πριν είναι πολύ αργά. Έχει κάποια δις ευρώ στην άκρη, μαζεμένα από τους φόρους μας. Μπορούμε να κατανοήσουμε πως δεν είναι δυνατό να τα δώσει όλα, αλλά το 30% με 40% εύκολα μπορεί να το διοχετεύσει. Και τελικά, δεν θα κάνει δώρα, αλλά απλά θα πληρώσει εκεί που χρωστάει το κράτος. Αν αυτό το ποσό το πάρει η αγορά στα χέρια της, θα το αυξήσει κατά πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More