Nature

Στην τελική ευθεία

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται το ζήτημα της πιστοποίησης ως ντόπιο προϊόν του λουκάνικου Τρικάλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκο.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Τρικάλων, το Επιμελητήριο Τρικάλων και το Σωματείο Κρεοπωλών ν. Τρικάλων.
Εδώ και αρκετούς μήνες, το Επιμελητήριο, με την στήριξη της ΠΕ και του Σωματείου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να πιστοποιηθεί το λουκάνικο που παρασκευάζεται στην περιοχή μας ως τοπικό προϊόν με «ταυτότητα» και είναι γνωστό ως «Χωριάτικο Τρικάλων».
Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται οι τελικές διορθώσεις και προσθήκες στον σχετικό φάκελο που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΥΠΑΑΤ) αναφέρει ο κ. Γιαγιάκος.
Συγκριτικό πλεονέκτημα
Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει ευθέως στην ανάπτυξη του τόπου, μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, ακριβώς εκεί που ο Νομό μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Επίσης, με την δράση αυτή θα πιστοποιηθεί ένα προϊόν, το οποίο είναι περιζήτητο στις αγορές εκτός Τρικάλων, όπως των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης κλπ.
Από τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου προϊόντος, θα ωφεληθεί γενικότερα η τοπική οικονομία, καθώς, για να έχει δικαίωμα να δώσει «ταυτότητα» ο οποιοσδήποτε παράγει ένα λουκάνικο, πρέπει να πληρούνται ορισμένοι κανόνες, όπως η παρασκευή του με ντόπιο κρέας και ντόπια τα υπόλοιπα βασικά συστατικά.
Έτσι, το λουκάνικο Τρικάλων, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι ονομαστό και περιζήτητο στην αγορά, θα παρασκευάζεται υποχρεωτικά από πρώτες ύλες που παράγονται στον ν. Τρικάλων, που σημαίνει αύξηση της ζήτησης και άρα του κύκλου εργασιών για μία σειρά επιχειρήσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και ασφαλώς της μεταποίησης και του εμπορίου, που σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι πλέον γνωστό και κοινώς αποδεκτό πως η σύγχρονη αγορά απαιτεί για τα προϊόντα της «ταυτότητα», η οποία όμως λαμβάνεται βάσει αυστηρών προϋποθέσεων και προδιαγραφών, η εφαρμογή των οποίων ελέγχεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More