Nature

Συνδεδεμένες βαμβακιού και ζαχαρότευτλων

Προς το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα αποδοθεί η ενισχυμένη βαμβακιού, ενώ αυτή για τα ζαχαρότευτλα γύρω στις 30 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής ανά στρέμμα για τις δύο αυτές συνδεδεμένες, τίποτα ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, όμως εξαρτώνται από τον αριθμό στρεμμάτων που έχουν καλλιεργηθεί το 2018 και τον συνολικό προϋπολογισμό που θα διατεθεί, ενώ απαιτείται και κατώτατο όριο στρεμματικής απόδοσης. Πάντως, την περυσινή χρονιά η συνδεμένη βαμβακιού ήταν στα 73,3 ευρώ στο στρέμμα.
Για όσους έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους και δεν “πιάνουν” το κατώτατο όριο(πλαφόν), λαμβάνονται υπόψη από τον Οργανισμό τα εξατομικευμένα πορίσματα των ζημιών του ΕΛΓΑ για την απόδοση της συνδεδεμένης και ως παράδειγμα ανέφερε πως εφόσον ο Ασφαλιστικός Οργανισμός έχει κρίνει πως μία καλλιέργεια έχει υποστεί 100% ζημιά, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται, ενώ αν αποφανθεί σε μικρότερο ποσοστό, ίσως αυτή χαθεί, ίσως όχι, διότι εξαρτάται από τον μέσο όρο στον Νομό της τελευταίας τριετίας στην απόδοση, ωστόσο το «μέτρο» γι’ αυτόν είναι σχετικά υψηλό, οπότε, ακόμη και 50% απώλειες είναι εφικτό να δώσουν την επιδότηση.
Εξάλλου, στα εκκοκκιστήρια διεξάγονται έλεγχοι στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαµβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση.
Για πολλούς παραγωγούς η κάθε ενίσχυση είναι σημαντική, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί και τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί, ενώ έχουν ήδη εισέλθει στην νέα καλλιεργητική περίοδο, που σημαίνει πολλά πληρωμές σε σπόρους, πετρέλαιο, εφόδια κλπ. Για αναπροσαρμογή του ελάχιστου ορίου αρμόδιο είναι μόνο το ΥΠΑΑΤ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More