Nature

Τίμησαν την ημέρα της Παθολογικής Ανατομικής

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Παθολογικής Ανατομικής χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με θέμα ”Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ” από την κ. Μαρία Μούσια, Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου.
Η Παθολογική Ανατομική είναι κλινικοεργαστηριακή ιατρική ειδικότητα, που σκοπό έχει την Διάγνωση της νόσου και την παροχή πληροφοριών για την εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ιατροί, νοσηλευτές και πολίτες που δείχνουν πάντα το ενδιαφέρον τους για το θέμα της υγείας.
Η Παθολογική Ανατομική είναι ιατρική ειδικότητα θεμελιώδους σημασίας για τη φροντίδα του ασθενούς.
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα νοσοκομείο γίνονται με την καθοριστική συμβολή του Παθολογοανατόμου.
Ο Παθολογοανατόμος εξετάζει μακροσκοπικά (με γυμνό μάτι) και μικροσκοπικά (με το κοινό μικροσκόπιο, και σε ειδικές περιπτώσεις με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο) ιστούς και κύτταρα, ή και όργανα ασθενών και καταλήγει σε διάγνωση.
Ιδιαίτερο διαγνωστικό εργαλείο του Παθολογοανατόμου είναι η ταχεία βιοψία με την οποία ο Παθολογοανατόμος, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καλείται να δώσει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής, με βάση την οποία λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος επέμβασης.
Ακόμη, ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητα και στην αποστολή του την ανάλυση δεικτών / χαρακτηριστικών επιθετικότητας των όγκων και άλλων νόσων, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδεικτών) .
Ο Παθολογοανατόμος ερμηνεύει ευρήματα από το υλικό που εξετάζει, τα συνδυάζει μεταξύ τους και με άλλα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα και καταλήγει στη λεγόμενη τελική διάγνωση.
Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, από τα πιο πάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της κατάλληλης θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παθολογοανατομικό εργαστήριο επαναλειτούργησε επί Διοικήσεως του Ιατρού Γιώργου Καρασιώτου με γιατρό το Φόρη Αποστολίκα και παρασκευάστρια την Αγορίτσα Μαγαλιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More