Nature

Υποχρεωτική είναι η δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ

Υποχρεωτική είναι η δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ(Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), όπως ενημερώνουν στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων (ΕΣΤ).
Ο Τρικαλινός συνδικαλιστικός φορέας των εμπόρων έχει αποστείλει σχετική επιστολή στα μέλη του, με την οποία τα ενημερώνει σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και υπουργικές αποφάσεις, «οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους επιλέξιμους ΚΑΔ. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης. Δεδομένου ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 12 τρέχοντος, η προθεσμία συμμόρφωσης εκτείνεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2018».
Όσον αφορά τις μεταβολές που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της λειτουργίας μίας επιχείρησης και άρα στους επαγγελματικούς λογαριασμούς, οι έμποροι οφείλουν να μέσα σε έναν μήνα από τις αλλαγές να τις δηλώνουν σημειώνεται από τον ΕΣΤ και υπογραμμίζεται ότι για την 1η εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι επίσης οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.
«Σε περίπτωση μη δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού, νοείται ως μη δήλωσή του και επιφέρει και αυτή το πρόστιμο των 1.000 ευρώ» τονίζεται από τον ΕΣΤ και επισημαίνεται στα μέλη τους πως καλό είναι να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην δήλωση και τήρηση των επαγγελματικών λογαριασμών τους καθώς, «ιδίως σε αυτές τις εποχές, δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More