Nature

Φράγμα Πύλης και λιμνοδεξαμενή Παλαιομονάστηρου

Εκτός από το πανελλήνιας εμβέλειας υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο στην Μεσοχώρα, στον Δήμο Πύλης προωθείται και η υλοποίηση άλλων δύο, του φράγματος Πύλης και της λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο.
Το φράγμα Πύλης έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οπότε ο Δήμος έχει αναλάβει τις διαδικασίες για την εκπόνηση της τελικής μελέτης.
Για το φράγμα Πύλης, στόχος είναι η χρηματοδότηση, καθώς το έργο εκτιμάται στα 100 εκ. ευρώ, ποσό που δεν είναι δυνατό να διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτά, τα 50 αφορούν την ανέγερση του ίδιου του φράγματος και τα άλλα 50 την κατασκευή οδοποιίας, κεντρικής και παράπλευρης. Πιθανή πηγή χρηματοδότησης του μείζονος σημασίας έργου είναι το ΕΣΠΑ.
Οι δυνατότητες του φράγματος Πύλης είναι να αποθηκεύει 64 εκ. κ.μ. νερό και να είναι ικανό να διαθέσει για ύδρευση περίπου στα 10. Θα υδρεύονται η πόλη των Τρικάλων και τα πεδινά χωριά του δήμου Πύλης, εξοικονομώντας 1,2 εκ. ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια για τα Τρίκαλα ετησίως και 271.000 για τον δήμο Πύλης. Θα αρδεύονται 80.000 στρέμματα, που σημαίνει απίστευτη οικονομία στο κόστος της αγροτικής παραγωγής. Το κόστος του έργου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Από το φράγμα της Πύλης μπορεί επίσης να παράγεται με χαμηλό κόστος «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια αξίας στο 20% αυτής από το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που σημαίνει έσοδα σε 5-6 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης, θα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης.
Η λιμνοδεξαμενή
Επίσης, ο Δήμος Πύλης θέλει να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το σημαντικό έργο κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,48 εκ. ευρώ και θα έχει χωρητικότητα περίπου 1 εκ. κ.μ. νερού, ενώ θα αρδεύει πάνω από 2.000 στρέμματα. Το συγκεκριμένο έργο έχει κάποια “ιστορία” καθώς είχε αρχίσει να σχεδιάζεται εδώ και λίγα χρόνια από τον Καποδιστριακό δήμο Γόμφων, είχε προωθηθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, είχε ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ, όμως τελικά, λόγω διαφόρων ζητημάτων, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή του και τώρα ο δήμος Πύλης το επαναπροωθεί, καθώς πρόκειται για σημαντικό έργο, διότι θα συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα της περιοχής και την περίσσεια νερού από τον Πορταϊκό ποταμό κατά τους μήνες των βροχοπτώσεων, που καταλήγουν τώρα στην θάλασσα, και θα τα αποδίδει τους μήνες της ξηρασίας στην γεωργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More