Nature

Φυσιολογική δραστηριότητα, που δεν εμπνέει ανησυχία

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τον ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα χθες στην περιοχή μας και έγινε αισθητός σε Θεσσαλία και Ήπειρο, σύμφωνα με τον συντοπίτης μας διακεκριμένο γεωλόγο Δρ Αθανάσιο Γκανά, ο οποίος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
«Πρόκειται για μία φυσιολογική δραστηριότητα, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία. Η πρώτη σεισμική δόνησε ήταν ισχυρή με επίκεντρο την λίμνη Πλαστήρα, είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ και συνέβη στις 10:12πμ, ενώ ακολούθησε και δεύτερος σεισμός, μεγέθους 4,1 ρίχτερ, στις 11:26πμ» ενημερώνει ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας «γενικά η περιοχής μας είναι χαμηλής σεισμικότητας και δεν αναμένονται σεισμοί πάνω από 5,2 ρίχτερ». Υπενθυμίζεται πως στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε στην περιοχή μας σεισμός 4,6 ρίχτερ.
Μικρές ζημιές
Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τον σεισμό στην περιοχή μας, σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς αλλά και την γενικότερη εικόνα που έχει σχηματιστεί, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες ζημιές.
Καταπτώσεις βράχων σε δρόμους, ρωγμές σε πολύ παλιά σπίτια και γκρεμίσματα μαντρότοιχων στον Δήμο Πύλης έχουν καταγραφεί, ωστόσο, μέχρι και χθες το απόγευμα όλα κυλούσαν κανονικά και δεν υπήρξαν οχλήσεις από πολίτες για καταστροφές σε περιουσίες τους.
Πάντως, οι μηχανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και Δήμοι Τρικκαίων και Πύλης) κινητοποιήθηκαν άμεσα και μηχανήματα, τόσο των αυτοδιοικητικών φορέων, όσο και ιδιωτών, απομάκρυναν γρήγορα πέτρες και χώματα από το οδικό δίκτυο, ενώ από το Υπουργείο Υποδομών έγινε κλήση στον Δήμο Πύλης για να ενημερωθούν στα κεντρικά για την επικρατούς κατάσταση.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται κλιμάκιο μηχανικών να εκτιμήσει τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές και τις υποδομές της περιοχής.
Ο Δήμος Πύλης με ανακοίνωση του αναφέρει: «Καλούμε όλους τους Δημότες μας των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό να το δηλώσουν στην τεχνική υπηρεσία & πολιτική προστασία του Δήμου μας, με φωτογραφική τεκμηρίωση προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων όπου αυτό κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες».
Στον ν. Καρδίτσας
Τέλος, για τον γειτονικό μας νομό Καρδίτσας, καταγράφονται ζημιές σε αρκετά χωριά, κυρίως σε παλαιά σπίτια, αρκετά μεγάλες σε κάποια που δεν κατοικούνται και ρωγμές σε ορισμένα από αυτά που είναι συντηρημένα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην περιοχή του Τυμπάνου και ειδικότερα περίπου 500 μέτρα μετά το χωριό Αργιθέα. Στο σημείο οι πέτρες που κατολίσθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τη προσωρινή διακοπή της συγκοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More